TK: U Covid bolnici hospitalizovano 95 pacijenata

U Covid bolnici Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla trenutno je hospitalizovano 95 pacijenata, koji su pod stalnim ljekarskim nadzorom. U slučaju većeg priliva pacijenata, još bi neke klinike mogle biti pretvorene u Covid bolnice, za što su spremni i medicinski timovi.

Bolesnici koji su trenutno smješteni u Kovid bolnicu na UKC-u Tuzla, pod stalnim su ljekarskim nadzorom. Potvrđeno nam je i da imaju dovoljno opreme, zaštitnih odjela i neophodnih lijekova za pacijente. U slučaju povećanja broja novozaraženih, jedan dio bolesnika bio bi prebačen u Respiratorni centar, odnosno na Kliniku za plućne bolesti.

– Naš menadžment je stavio na raspolaganje određene klinike koje će postati Kovid bolnice u slučaju većeg priliva bolesnika. To bismo imali na raspolaganju isti dan – ističe za RTV TK Rahima Jahić, , v.d. načelnica Klinike za infektivne bolesti JZU UKC Tuzla.

Na Klinici za zarazne bolesti nije bilo nijedno kiseoničko mjesto. Zbog toga je pokrenut postupak oksigenacije ove klinike, te su uspjeli za 28 tzv.jedinica, obezbijediti kiseonik, odnosno kiseoničku potporu. Terapija kiseonikom koristi se kod svih oboljenja plućne patologije, ne samo za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-a 19.

– Nama je bio cilj oksigenacija, ali ne samo na jednom mjestu. To smo u najvećem dijelu uspjeli, što je jako važno za tretman kovid pacijenata – kaže Vahid Jusufović, direktor JZU UKC Tuzla.

Iz Ministarstva zdravstva TK, napominju da je TK donio Krizni plan za TK, koji podrazumjeva korake koje treba poduzeti ukoliko dođe do enormnog broja novozaraženih. Pri tome su i zdravstvene ustanove bile dužne pripremiti svoje Krizne planove, što je UKC Tuzla na vrijeme uradio.

– Tako da u tom smislu mi imamo planirane krevete, nadamo se da ih nećemo iskoristiti. Nadamo se da ćemo imati dovoljno zdravstvenih radnika i da nećemo s te strane biti u problemu, jer ukoliko mi pacijente smjestimo u bolnicu, a nema ih ko liječiti, ne znam baš da smo nešto uraditi – dodaje Dajana Čolić, ministarica zdravstva TK.

Na Klinici za zarazne bolesti bilo je i ljekara i medicinskih sestara koji su bili pozitivni. Tri infektologa su bila zaražena korona virusom. Njihovo stanje je sada stabilno i već od naredne sedmice bi se trebali vratiti na posao.