TK: U škole stigle upute za početak nastave i nove preporuke

U Živinicama danas su održani sastanci s aktivima direktora osnovnih i srednjih škola iz Banovića, Živinica i  Kladnja. Škole su dobile odluke o organizaciji nastave, s jasnim osnovnim instrukcijama, kako organizovati nastavu.

Koliko je riskantan „normalni“ nastavni proces u doba pandemije? Kako u školi zaštititi učenice i učenike, a kako nastavnice i nastavnike? Šta ako pandemija potraje cijelu narednu školsku godinu? Šta nam glede obrazovanja govore epidemiološke mjere? O ovim pitanjima razgovarano je na danas održanom sastanku aktiva osnovnih i srednjih škola Banovića, Kladnja i Živinica sa predstavnicima resornog ministarstva i Pedagoškog zavoda TK.

Povratak učenika u školu zahtijeva dodatno razmatranje izvođenja praktične nastave. Praktična  nastava u Mješovito srednjoj školi u Živinicama, odvijaće se prema preporukama resornog ministarstva i Pedagoškog zavoda TK.

Učenici sa hroničnim oboljenjima i učenici koji u zajedničkom domaćinstvu imaju osobe s hroničnim oboljenjima, stare i iznemogle osobe i druge osobe iz rizičnih skupina nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Nastavnik/ica razredne nastave, odnosno predmetni nastavnik/ica, učenicima koji nisu bili prisutni na nastavi neposredno nakon završetka će dostaviti materijale elektronskim putem. Učenici s teškoćama nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Škola će tim učenicima, u saradnji s roditeljima, nakon što podnesu zahtjev, dostavljati nastavne materijale i preporuke/smjernice za usvajanje nastavnih sadržaja.

I ovom prilikom naglašeno je da je ključna zadaća poštivanje higijensko-epidemioloških mjera. Obezbjedene su maske za učenike i dezinfekciona sredstva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte...