Torbe i školski pribor za 190 tuzlanskih prvačića

Šestogodišnji Dženan Džinović, će u septembru krenuti u školu. Danas je s majkom pred školom dobio svoju prvu školsku torbu.

– Ima sveske i pernica i sve mi je super.

Ovo je velika pomoć, kaže Dženanova majka. Porodica živi od muževe plate, a imaju još jedno mlađe dijete.

– Zaista, mnogo je troškova oko opreme prvačića. Svi roditelji to znaju. Od srca im se zahvaljujem. Zaista smo sretni zbog ovog ukazanog povjerenja i prilike, kaže majka Maida.

Torbe sa školskim priborom dobit će ukupno 190 tuzlanskih učenika.

– Mi smo ove godine upisali 65 učenika, odnosno tri odjeljenja pravih razreda. Ove godine 39 učenika ispunjava uslove za dodjelu ruksaka. Ruksaci su zaista kvalitetni i njihova cijena na tržištu se kreće oko 100-120 KM, kaže Mirsad Muhamedbegović, direktor OŠ Slavinovići.

Bit će ovo četvrta školska godina otkako organizacija Mercy USA donira školski pribor prvačićima čiji su jedan ilii oba roditelja nezapoosleni.

– Povratna informacija je veoma pozitivna i roditelji su zadvoljni jer su ruksaci kvalitetni ii bit će njima više od godinu dana. To je informacija od prošle i prethodne godine, kaže za RTVTK dr. Ghassan Husni, predstavnik Mercy USA.

Ove godine organizacija Mercy USA je potpisala ugovor sa Ministarstvom za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona i zasigurno će još pomagati učenike, kazali su danas. Osim pribora ovi i svi drugi učenici koji će u septembru pohađati 1.2.3. i 4. razred dobit će i besplatne udžbenike koje je obezbijedilo resorno Ministarstvo.

– Mi smo u početku krenuli sa prvim razredima. Pa smo imali i prvi i drugi. Pa sad eto imamo i treći i četvrti, tako da i ova današnja donacija jako dobro dođe, kaže Fikret Vrtagić, stručni savjetnik u Ministarstvu za obrazovanje i nauku

Školski pribor za socijalno ugrožene prvačiće preuzeli su direktori ukupno 12 škola sa područja Grada Tuzle.

 

Pročitajte...