Tradicionalno mala izlaznost, a velika očekivanja građana od izbora u Tuzli

Tradicionalno mala izlaznost obilježila je izbornii dan u Tuzli. Prema podacima Gradske izborne komisije koji su saopšteni u 17 sati u Tuzli je glasalo 31,88% birača. Prema informacijama sa biračkih mjesta proces glasanja za sada protekao je bez smetnji. Samo na jednom glasačkom mjestu u Osnovnoj školi “Simin Han” glasanje je produženo za 20 minuta zbog kašnjenja u otvaranju ovog birališta jutros.

novinar Azra Mešić

Pravo glasa u Tuzli imalo je 111.707 građana. Glasali su na 159 redovnih biračkih mjesta. Za glasanje je formirano i 13 redovnih mobilnih timova, od čega je 11 za glasače koji nisu bili u mogućnosti doći na birališta zbog bolesti ili starosti te po jedan za Dom penzionera i Kazneno-popravni zavod.

  • U ovom trenutku vam mogu reći da je do ostavljenog roka koji je bio do 15.11. do 9 sati podneseno ukupno 215 zahtjeva za glasanje putem mobilnih timova, a potpunih zahtjeva je bilo 169, kaže Asja Kravić, članica Gradske izborne komisije Tuzla.

Za ovih 169 građana na raspolaganju je bio poseban mobilni tim formiran u skladu sa epidemiološkom situacijom uzrokovanom pandemijom korona virusa i to samo za glasače koji su pozitivni na COVID ili se nalaze u izolaciji.

Tuzlaci će danas izabrati gradonačelnika. Za ovu poziciju se bori šest kandidata. Na 23 stranačke liste nalazi se 606 kandidata za Gradsko vijeće, a tu je još jedna nezavisna kandidatkinja, uz deset kandidata nacionalnih manjina. Anketu pogledajte u VIDEO prilogu.