Trudeau: Zajedno se moramo suprotstaviti mržnji, netoleranciji i diskriminaciji

Kanadski premijer Justin Trudeau istaknuo je, u video poruci u povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, da su dešavanja iz jula 1995. godine tamni period historije koji se ne smije zaboraviti.

– Dok obilježavamo 25. godišnjicu te tragedije zavjetujemo se da ćemo pamtiti i poštovati one koji su nepravedno patili i smrtno stradali. Žalimo sa porodicama žrtava, njihovim prijateljima i najmilijima. Odajemo poštovanje preživjelima koji nastavljaju da žive sa bolnim sjećanjima, dalje se bore za istinu i pravdu – kazao je Trudeau.

Ističe da Kanada nastavlja biti predani član Vijeća za implementaciju mira, pomagati Bosni i Hercegovini u uspostavljanju stabilne, multietničke i ekonomski održive demokracije.

– Svi zajedno se moramo suprotstaviti mržnji, netoleranciji i diskriminaciji. Borbom za ljudska prava širom svijeta ćemo odati počast žrtvama i osigurati da se zločini, poput ovoga, nikad više ne dogode – naglasio je.

Bošnjacima u Kanadi i širom svijeta premijer Kanade poručio je ‘Kanada je uz vas, danas tuguje sa vama’.

U okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida u i oko Srebrenice, video-porukom obraćaju se brojni državnici, bivši i sadašnji, zvaničnici evropskih i mnogih drugih međunarodnih institucija.

U Memorijalnom centru Srebrenica Potočari obilježava se 25. godišnjica genocida u i oko Srebrenice. Nakon obraćanja zvaničnika bit će klanjana dženaza za devet žrtava genocida, koje će nakon 25 godina naći konačan smiraj.

Zbog pandemije virusa korona mnogi ne mogu prisustvovati obilježavanju godišnjice. Samim tim, mali broj ljudi ove godine moći će klanjati dženazu ubijenim žrtvama genocida u i oko Srebrenice.

Pročitajte...