Trump i Biden iskazali oštre razlike oko pandemije

Američki predsjednik Donald Trump i njegov suparnik, predsjednički kandidat Demokratske stranke Joe Biden, u nedjelju su nastavili sa svojim predizbornim kampanjama nizom mitinga i aktivnosti na društvenim mrežama.

Obojica kandidata insistirali su na svojim suštinskim porukama, dok ankete ukazuju da Biden vodi pred Trumpom, uključujući i ključne savezne države – iako je ishod daleko od sigurnog, piše dpa.

Trump, koji se prvi obratio pristalicama na predizbornom skupu, upozorio je da bi se Biden mogao baviti pandemijom uvodeći beskonačne lockdowne i škodeći ekonomiji. Dodao je da bi Biden mogao oponašati mjere uvedene u drugim zemljama.

– Evropa je uvela drakonske lockdowne i brojke zaraženih i umrlih su buknule, ali razmislite o tome, drakonske – poručio je Trump pristalicama u Michiganu, sjevernoj saveznoj državi u kojoj mu je potrebna pobjeda.

Sjedinjene Američke Države imaju nove dnevne rekorde zaraze, dok brojke preminulih i hospitaliziranih također rastu. Više od 230.000 ljudi preminulo je u toj zemlji do sada u pandemiji koronavirusa.

Biden je posvetio veći dio svoje kampanje apelirajući da se virus aktivno stavi pod kontrrolu, i istovremeno obnovi ekonomija koja je teško pogođena u martu i pozivajući da se okonča „haos“ Trumpove ere.

– Vrijeme je da Donald Trump spakuje kofere i vrati se kući. Vrijeme je da vratimo izvjestan osjećaj života u ovu zemlju. Umorni smo od tweetova, bijesa, mržnje, neuspjeha, neodgovornosti – poručio je Biden predizbornom skupu u Philadelphiji.

Bivši potpredsjednik proveo je u nedjelju jutro u crkvi u Delavaru, svojoj matičnoj državi, prije nego što je krenuo u susjednu Pensylvaniju, koja je postala ključna država za dvojicu suparnika.

Obojica kandidata predstavljaju izbore kao najbitnije u svojim životima, tvrdeći da se na njima glasa o samom karakteru zemlje.

Biden je mnogo oprezniji po pitanju pandemije koronavirusa, uključujući održavanje rjeđih i manjih predizbornih mitinga, dok aktuelni predsjednik pokušava da iskoristi nakrcane arene što je moguće više.

Bidena je podržao bivši predsjednik Barack Obama, koji mu je pomogao u kampanji u Michiganu u subotu. Ta sjeverna savezna država tijesnom većinom je glasala za Trumpa u 2016., ali Biden tu trenutno vodi u anketama javnosti. Obama bi se također trebao obratiti predizbornom skupu u Georgiji u ponedjeljak, dok Demokrati traže podršku na krajnjem jugu zemlje, zaključuje dpa.

Pročitajte...