Turska će štititi nasljeđe Aja Sofije kao što su to i preci činili

– Aja Sofiju smo pogrešnom odlukom pretvorili u muzej, a sad je opet vraćamo u džamiju, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan

ANKARA (AA) – Vraćajući se korijenima, Turska će zaštititi kulturno nasljeđe Aja Sofije kao što su to uradili i preci, rekao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u utorak, javlja Anadolu Agency (AA).

”Čineći Aja Sofiju ponovo prikladnom za njenu namjenu, mi ćemo čuvati njeno kulturno nasljeđe, kao što su to uradili i oni prije nas“, rekao je Erdogan nakon sastanka kabineta u predsjedničkom kompleksu.

Osvrnuo se i na odluku o statusu Aja Sofije.

”Pogrešnom odlukom smo (1934., op. a). pretvorili Aja Sofiju u muzej, a sada je opet vraćamo u džamiju”, rekao je Erdogan.

Govorio je i o činjenici da je četiri do pet puta više bogomolja u Turskoj za nemuslimane nego što je u Evropi za muslimane.

”Kod nas imate u prosjeku jednu bogomolju na 460 nemuslimana, dok je u Evropi u prosjeku jedna bogomolja za oko 2.000 muslimana”, rekao je Erdogan.

Prošle sedmice turski sud je poništio odluku iz 1934. kojom je džamija Aja Sofija u Istanbulu pretvorena u muzej. Ovom presudom je omogućeno da istanbulski dragulj opet bude džamija, kao što je to bila nekoliko stoljeća u svojoj historiji.

Aja Sofija je tokom Bizantijskog carstva nekoliko stoljeća bila crkva.

Erdogan je ranije najavio da će ovaj historijski kompleks biti spreman za molitvu u petak, 24. jula.

Turski predsjednik danas je ujedno osudio i armenski napad na distrikt Tovuz u Azerbejdžanu.

Nekoliko azerbejdžanskih vojnika je poginulo, uključujući generala i majora u sukobu s armenskim trupama u nedjelju.

Erdogan je izrazio zabrinutost Turske zbog tenzija koje traju od invazije Nagorno-Karabaha, a koje bi mogle prerasti u konflikt zbog ”bezobzirnih i sistematičnih” napada od strane Armenije.

Pročitajte...