Turska: U zemljotresu u Izmiru poginulo 114 osoba

Poslije snažnog zemljotresa koji je 30. oktobra, u petak, pogodio područje u blizini Seferihisara, u Izmiru, uslijedilo je 1.475 podrhtavanja tla, od toga 44 jača od četiri stepena. Aktivnosti potrage i spašavanja ispod ruševina u Izmiru još uvijek traju ( Mahmut Serdar Alakuş - Anadolu Agency )
– Poslije snažnog zemljotresa koji je 30. oktobra, u petak, pogodio područje u blizini Seferihisara, u Izmiru, uslijedilo je 1.621 podrhtavanje tla

ANKARA (AA) – Uslijed posljedica zemljotresa jačine 6,6 stepeni koji je prošle sedmice pogodio Egejsku regiju u Turskoj, poginulo je 114 osoba, saopštila je u srijedu ujutru Uprava za vanredne situacije (AFAD), javlja Anadolu Agency (AA).

Poslije snažnog zemljotresa koji je 30. oktobra, u petak, pogodio područje u blizini Seferihisara, u Izmiru, uslijedilo je 1.621 podrhtavanje tla, od toga 44 jača od četiri stepena po Richteru.

U saopštenju AFAD-a navodi se kako je povrijeđeno više od 1.000 osoba, od toga ih je 898 otpušteno na kućno liječenje, dok je 137 i dalje u bolnici.

Aktivnosti potrage i spašavanja ispod ruševina u Izmiru i dalje traju. Ministar okoliša i urbanizma Murat Kurum u ponedjeljak je kazao kako je broj značajno oštećenih i uništenih zgrada 58.

Do sada je spašeno više od 105 osoba, među njima je i trogodišnja Elif Perincek koja je iz ruševina izvučena nakon 65 sati te četverogodišnja Ayda Gezgin koja je pod ruševinama bila 91 sat.