Turski ljekari bore se za Guinnessa, istovremeno obavljaju pet transplantacija jetre

– Na Kliničkom centru Univerziteta Inonu, u turskom gradu Malatya, danas je počelo obavljenje pet istovremenih transplantacija jetre, a cilj ovog poduhvata je ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda

MALATYA (AA) – Na Kliničkom centru Univerziteta Inonu, u turskom gradu Malatya, danas je počelo obavljenje pet istovremenih transplantacija jetre, a cilj ovog poduhvata je ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda, javlja Anadolu Agency (AA).

Rektor Univerziteta Ahmet Kizilay je, na konferenciji za novinare pred Institutom za transplantaciju jetre u Malatyi, kazao kako je ovo jedan značajan korak, kako za ovaj univerzitet, tako i za cijelu zemlju.

Naglasio je kako je od 2002. godine na Kliničkom centru Univerziteta Inonu obavljeno više od 2.500 transplantacija jetre, što je samo po sebi veliki uspjeh.

“Imamo jednu veliku porodicu i veliki tim za transplantaciju jetre. Danas istovremeno obavljamo pet transplantacija, u 10 odvojenih soba”, kazao je Kizilay, naglasivši kako je cilj, osim da transplantacije uspješno budu obavljene, da se ovim poduhvatom uđe i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Jedan od pacijenata kojemu će danas biti transplantirana jetra je i Hakan Dogan, iz Istanbula. Kako kaže, sretan je što je dočekao današnji dan.

“Imamo povjerenje u naše doktore i vjerujem da će operacija proći bez problema. Moja želja je ponovo budem zdrav. Na transplantaciju čekam već šest mjeseci, sudbina je bila da to bude obavljeno danas”, kazao je Dogan.