Tužilaštvo BiH: Na području Sanskog Mosta ekshumacija i potraga za posmrtnim ostacima žrtava iz 1995.

– Do sada su pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe, a pretpostavlja se da se na lokaciji nalazi još posmrtnih ostataka

SARAJEVO (AA) – Na lokalitetu Greda u općini Sanski Most, počeo je proces ekshumacije u kojem su pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe, a ekshumacija se nastavlja i pretpostavlja se da se na navedenoj lokaciji nalazi još posmrtnih ostataka, prenosi Anadolu Agency (AA).

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, istražitelj Tužiteljstva BiH nalazi se u Sanskom Mostu na lokalitetu Greda, gdje koordinira proces ekshumacije i traženja nestalih osoba.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe. Pretpostavlja se da posmrtni ostaci pripadaju žrtvama srpske nacionalnosti, nestalim u jesen 1995. godine, saopštili su iz Tužiteljstva BiH.

Prema inicijalnim informacijama, na navedenom lokalitetu moglo bi se nalaziti više posmrtnih ostataka osoba nestalih u jesen 1995. godine.

Istažitelj Tužiteljstva BiH koordinira rad i aktivnosti ovlaštenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije. Na lokaciji su prisutni ljekar sudbene medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO BiH), policijski djelatnici MUP-a USK, koji osiguravaju lokaciju, kao i potrebni radnici i mehanizacija.

Ekshumacija se nastavlja u narednom periodu.

Pročitajte...