Tužilaštvo BiH: U Vlasenici počela ekshumacija, pronađeni nekompletni ostaci jednog tijela

– Iz Tužilaštva BiH navode da je najvjerovatnije riječ o primarnoj grobnici, a potraga za posmrtnim ostacima se nastavlja i narednih dana

SARAJEVO (AA) – Na lokalitetu Jelenik-Jelovačka česma, u općini Vlasenica, provodi se ekshumacija koju po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na mjestu ekshumacije, koordinira istražilac Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Tužilaštva navode da su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe, kao i dijelovi odjeće i obuće te lični dokumenti. Najvjerovatnije je riječ o primarnoj grobnici, a potraga za posmrtnim ostacima se nastavlja i narednih dana.

Dodaje se da će pronađeni ostaci biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta žrtve putem analize DNK uzorka.

Ekshumaciju i rad ovlaštenih službenih osoba koordinira istražilac Tužilaštva BiH, a na mjestu ekshumacije su prisutni predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar specijalista sudske medicine, potrebni radnici uz korištenje mehanizacije Komemorativnog centra Tuzla, kao i policijski službenici PS Vlasenica koji osiguravaju lokaciju i vrše kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Naglašava se da uposlenici Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno učestvuju u traženju posmrtnih ostataka i ekshumacijama žrtava ratnih zločina širom BiH.

 

Pročitajte...