Večeras je Evropska noć istraživača: Stvarajmo nove prilike!

0
125

Svojevrstan “Evropski sajam obrazovanja i nauke” po prvi put je stigau u Tuzlu a za domaćina je, zbog izuzetnih rezultata u oblasti obrazovanja i nauke, odabrana Richmond Park International School Tuzla.

Evropska noć istraživača održava se posljednjeg petka u septembru širom Evrope.

Ovog petka, 28.09.2018. godine, od 17:00 sati u kampusu Richmond Park International Schools Tuzla, ulica Slavinovićkog odreda bb, naselje Slavinovići, održat će se svojevrsna revija naučnih projekata i prezentacija naučnih eksperimenata.

Večeras je luda noć! Veče u kojem vam se nudi sasvim drugačija vrsta zabave od one na koju ste navikli petkom! Stigla je još jedna Evropska noć istraživača, festival koji slavi nauku, istraživački rad, inovacije i pruža priliku svim radoznalcima da u jednoj noći upoznaju naučnike, istraže nešto sami i prije svega, zabave se!

Provedite još jedno porodično veče, opustite se, naučite nešto novo i uživajte u brojnim sadržajima  koje vas očekuju u najveselijoj  naučnoj noći! Pripremili smo pregršt zanimljivih, edukativnih i nadasve zabavnih aktivnosti, za sve uzraste od 7 do 77 godina, a biće ponešto čak i za one mlađe i starije!

Sloganom “Let’s STEAM! Kreirajmo nove prilike zajedno!” promoviramo kreativnost u nauci i inovativniji pristup obrazovanju, skraćeno nazvan STEAM.

Večeras od 17.00 sati možete nam se pridružiti u čak deset gradova: Sarajevu,  Banja Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, Tuzli, Zenici, Konjicu, Brčkom i Trebinju!

Detaljne informacije o programima za svaki od deset gradova možete naći na stranici www.nocistrazivaca.ba, ili facebooku NocIstrazivacaBiH.

Prijave i registracije posjetitelja nisu potrebne, a svi sadržaji su besplatni. Samo ponesite osmjeh, budite radoznali i dobro raspoloženi!

 

Povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća domaćih naučnika, inovatora i poduzetnika, te podsticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri, samo su neki od ciljeva jedinstvene noći u Evropi, koju od ove godine obilježavamo prvi put i u Tuzli.

Biće ovo prilika da se upoznate sa nekim od naučnika koji djeluju u Bosni i Hercegovini, te sa najnovijim naučnim i istraživačkim dostignućima u našoj zemlji i šire, kao i da učestvujete u brojnim naučnim zabavnim sadržajima koje za vas priprema naš vrijedni tim! Biće tu prezentacija, interaktivnih eksperimenata, kvizova, projekcija i edukativnih igara za sve uzraste!

Stalno rastemo, pa smo tako ove godinestigli i u Tuzlu, jedan od četiri grada koji nam se prvi put pridružuju u ludoj naučnoj noći! Osim u Sarajevu,  Banja Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, ove godine ćemo se družiti i u  Tuzli, Zenici, Konjicu i Brčkom.

Dođite i pridružite se zajednici od preko milion radoznalih ljudi koji istovremeno u jednoj noći slave nauku širom Evrope! Budite dio evropskog pokreta za nauku i stvarajte nove prilike zajedno sa nama!

Ulaz na manifestaciju i svi sadržaji su besplatni za posjetitelje svih uzrasta. Ponesite samo osmijeh i beskrajno mnogo radoznalosti!

Stvarajmo nove prilike zajedno u najluđoj naučnoj noći!

Pridružite nam se 28.septembra 2018. godine u Tuzli,

Slavinovićkog odreda b.b. (prostorije Međunarodne srednje škole), od 17.00 sati!

Građani svih uzrasta imaće priliku da se druže na svojevrsnom festivalu nauke i istraživanja, koji se istovremeno obilježava u preko 300 gradova širom Evrope.

“LET’S STEAM! Stvarajmo nove prilike!“ je slogan pod kojim se manifestacija održava ove godine.

O Evropskoj noći istraživača

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020. Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2017. godine održana u 342 grada širom Evrope, u kojoj je učestvovalo ukupno 2200 istraživača i preko million posjetitelja. „Evrospka noć istraživača“ se u Bosni i Hercegovini održava od 2012. godine.

Evropsku Noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizujekonzorcij sačinjen od Instituta za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS), Udruženja BALKANFILM, Tidea d.o.o.Banja Luka i United World College, a naš partner u Tuzli je Ričmond međunarodna srednja škola.

Kontakti i dodatne informacije

Tačne lokacije i program manifestacije u devet gradova, kao i svi detalji učešća i kriteriji za prijavu na konkurs takmičenja za srednje škole biće objavljeni na našoj web stranici www.nocistrazivaca.ba, a možete nas pratiti i na facebooku @NocIstrazivacaBiH.

Za više informacija o Evropskoj Noći istraživača saznajte na web-adresi: www.nocistrazivaca.ba.

Kontakt osobe:

Tuzla:

Sadmir Delić

Event Coordinator

Tel: +387 62 558 891

sadmir.delic@rps.edu.ba

Sarajevo:

Amna Kurbegović I Odnosi s javnošću I M. +387 (0)62 926 781