Tuzla: Promocija knjige Kardiovaskularne bolesti i komorbiditeti Jasmina Čaluka i Daniele Lončar

Sinoć (četvrtak 14.03.19) je, u prepunoj kongresnoj dvorani hotela Mellain u Tuzli, predstavljena knjiga “Kardiovaskularne bolesti i komorbiditeti” uglednih liječnika, Prof. dr. sci. med. Jasmina Čaluka i Doc. dr. sci. med. Daniele Lončar iz Tuzle.

Recenzenti knjige su Prof. dr sc. med. Mehmed Kulić iz Sarajeva i Prof. Prim. dr sc. med. Mario Ivanuša iz Zagreba.

Promotori su bili neurolog Omer Ibrahimagić i kardiolozi Zumreta Kušljugić i Ibrahim Terzić.

Jasmin Čaluk, internista kardiolog :

„Ova knjiga se bavi najkompleksnijim pacijentima u kardiologiji. Pacijenti koji su oboljeli, ne samo od kardiovaskularnih, nego i od drugih bolesti, kojima se, inače, bave druge specijalnosti medicine kao sto su neurologija, hematologija, hirurgija, ginekologija, anesteziologija… Nekad je vrlo teško dijagnosticirati i liječiti takve pacijente, jer upravo zbog pridruženih stanja ili bolesti, kao što su, na primjer, trudnoća, poremećaji štitnjače, bubrežna insuficijencija i slične, postoje limitacije u primjeni lijekova i terapijskih procedura. Upravo ovu kompleksnu medicinsku problematiku pokušali smo približiti čitateljima kroz zajednički napor tridesetak autora, doktora iz Sarajeva i Tuzle, koji su ugledni eksperti u raznim oblastima medicine. Citirana je najnovija medicinska literatura, korišćena najsavremenija istraživanja i najaktualnije medicinske smjernice za dijagnostiku i liječenje. Knjiga je koncipirana istovremeno kao praktičan priručnik za svakodnevnu upotrebu, ali i vrijedan izvor informacija iz najrelevantnijih naučnih istraživanja. Namijenjena je gotovo svim oblastima medicine i uvjeren sam da će u stručnim krugovima biti dobro prihvaćena.

Daniela Lončar, internista iz UKC Tuzla:

„Knjiga „Kardiovaskularne bolesti i komorbiditeti“ nije nastala isključivo iz akademskih, već iz praktičnih razloga. Motiv je bio pružiti liječnicima, na jednom mjestu, relevantna znanja o liječenju pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima i pridruženim komorbiditetima, te istaći značaj multidisciplinarnog pristupa prilikom njihovog liječenja. Potreba za štivom javila se nakon dugogodišnjeg rada sa pacijentima koji su liječeni od različitih primarnih oboljenja, a kod kojih je dokazano da su najčešći razlozi mortaliteta promjene na kardiovaskularnom sistemu. Od ideje do veceras, proslo je dvije godine. Kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta kod pacijenata sa terminalnim zatajenjem bubrega, pacijenata sa reumatološkim i autoimunim poremećajima, ali i inflamatornim bolestima crijeva itd. Srčana insuficijencija i endokarditis su, rijetke, ali potencijalno fatalne komplikacije pojedinih infektivnih oboljenja. Svi ovi pacijenti izloženi su uticaju tradicionalnih, ali i netradicionalnih faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja, koji su u knjizi detaljno opisani. Ako se sjetimo da srce u prosjeku kuca 100.000 puta na dan i 36 miliona puta godišnje, svaka nova, na dokazima bazirana informacija o srcu i promjenama na njemu, dobiće svoj smisao.„

„Kardiovaskularne bolesti i komorbiditeti“ objavila je izdavačka kuća TKD „Šahinpašić“

Nakon promocije u Tuzli, ova knjiga će biti promovisana u Sarajevu 21. marta 2019. godine.

Pročitajte...