14 C
Tuzla,BA
Srijeda, 22 Septembra, 2021
Naslovna TELEVIZIJA Informativni program Tuzlak u devetoj deceniji najstariji aktivni padobranac u Evropi

Tuzlak u devetoj deceniji najstariji aktivni padobranac u Evropi

Ibrahim Kalesić (86) iz Tuzle je najstariji aktivni padobranac, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u Evropi, a svoje vještine i umijeće pokazao je na Padobranskom kupu “Para Challenge”, koji je održan proteklog vikenda u Bihaću te je okupio brojne padobrance iz više zemalja.

Iako je u dosadašnjoj karijeri izveo više od 1.400 skokova, prvi put je u proteklu subotu poletio sa sportskog aerodroma Golubić i potom izveo skok iznad grada na Uni.

– Padobranstvo je moja najveća životna ljubav, a bavim se njime i dalje aktivno isključivo zbog toga što me dobro služi zdravlje. Svake godine idem na zdravstvene preglede, nalazi su mi odlični i ljekari se dive u kakvom sam stanju i formi – kaže Kalesić za Nezavisne.

Prisjeća se da je prvi skok padobranom izveo još daleke 1951. godine na sportskom aerodromu Jegin lug, nadomak rodne Tuzle, a ljubav prema visinama i ovom adrenalinskom sportu tada ga je potpuno osvojila. Bio je učesnik brojnih takmičenja, postao instruktor padobranstva te u svoje najbolje dane oborio dva rekorda u padobranskim skokovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Prisjeća se kako je u Podgorici, tadašnjem Titogradu, skočio sa visine od 5.500 metara, pri čemu je puna dva minuta proveo u zraku bez otvaranja padobrana, dok je nešto kasnije, na takmičenju u Tivtu, sa još petericom kolega skočio na cilj koji je iznosio svega pola metra. U nekim situacijama i život mu je visio o koncu.

Prisjeća se proslave Dana borca u Banovićima, krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je padobranom trebalo skočiti na stadion gdje se održavala proslava.

– Baš kada je trebalo da izvedemo skok, izbilo je takvo nevrijeme da se pilot jedva vratio na aerodrom u Tuzlu. Ja sam prije toga iskočio i vjetar me je podigao kao perce, pa sam, umjesto u Banovićima, završio na Konjuh planini, udaljenoj desecima kilometara. Zahvaljujući iskustvu, uspio sam se nekako prizemljiti i proći bez povreda, a vojska i policija pronašli su me na planini – sjeća se Kalesić.

Veoma žali što prije nekoliko godina nije izveo zamišljeni i dugo planirani skok na stadion Tušanj povodom obilježavanja 100. godišnjice osnivanja Slobode. Kaže kako je takav skok izveo kada je slavljena 60. godišnjica kluba, ali da su mu iz Uprave u posljednji čas, iz neobjašnjenih razloga, otkazali skok.

Nedavno je osnovao udruženje te namjerava da obučava mlade u ovom sportu. Iako je pregazio polovinu devete decenije, hobi Ibrahima Kalesića je i paraglajding, kojim se, kako ističe, tek nedavno počeo baviti. Izvanrednu formu održava redovnim hodanjem i biciklizmom, a osim toga, vozi i automobil, pa bi ga se možda moglo svrstati i u najstarije aktivne vozače u Bosni i Hercegovini.

Nezavisne/ RTVTK