Tuzlanski kanton i dalje bez novozaraženih: Iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva najavljen veći obim testiranja

Dobra epidemiloška situacija, za sada, oslikava stanje na području Tuzlanskog kantona kada je u pitanju borba sa korona virusom. Dvadeset drugi dan nemamo potvređen slučaj zaraze COVID-om 19. Ugušeni su i svi klasteri pa već dva dana izvještaji pokazuju da trenutno nema zraženih u ovome kantonu. Međutim, iz kantonalnog Kriznog štaba ministarstva zdravstva poručuju da ovdje borba ne prestaje.

U protekla 24 sata na korona virus testirano je 135 uzoraka od kojih niti jedan nije bio pozitivan. S ovim informacijama nastavlja se ohrabrujući trend vijesti iz Tuzlanskoga kantona. Inače, sa trećim majem na ovome području više nema pozitivnih građana na koronavirus. Do sada je testirano više od 4 hiljade građana. Dobre vijesti ne znače da će nivo testiranja ostati isti. Naprotiv, iz kantonalnog Kriznog štaba ministarstva zdravstva najavljuju  veći broj testova s obzirom na ublažavanja naredbi i mjera zaštite.

“S tim u vezi donijeli smo odliku da ćemo raditi testiranja unutar većih proizvodnih pogona, posebno onih osoba koji su u kontaktu sa osobama kojima su izrečene mjere kućne izolacije”, navela je Dajana Čolić, predsjednica Kriznog štaba minisatrstva zdravstva TK.

Ublažavanje mjera, od naredne sedmice, moglo bi se odnositi i na početak rada vrtića ali i ponovno funkcionisanje javnoga prevoza. S tim u vezi, stručnjaci planiraju sljedeće preventivne mjere:

“Dakle, da radimo tzestiranja osoba koje rade u javnom prevozu i unutar vrtića. Plan je i da radimo testiranja par pekara, metodom slučajnog uzorka, Osim toga, testirat ćemo i reportertske ekipe koje dolaze u kontakt s većim brojem osoba”, istakla je Dajana Čolić, predsjednica Kriznog štaba minisatrstva zdravstva TK.

Dobre vijesti bi u narednom periodu trebale doprinijeti i postepenoj normalizaciji rada zdravstvenih ustanova na području kantona. Ono što je sigurno jeste da će tzv. “COVID protokoli” biti zadržani bez obzira na, za sada, dobru epidemilošku situaciju.

Pročitajte...