Tuzlanski kanton ima ideju, ali privremeni prihvatni centar za migrante ne može biti uspostavljen bez saglasnosti lokalne zajednice nadležne za određenu lokaciju

prof. dr. Denijal Tulumović, Premijer Tuzlanskog kantona

ISPRAVAK KRIVIH NAVODA

Tuzlanski kanton ima ideju, ali privremeni prihvatni centar za migrante ne može biti uspostavljen bez saglasnosti lokalne zajednice nadležne za određenu lokaciju

Zbog krivih navoda i neispravne interpretacije izjave premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića u vezi sa uspostavom privremenog prihvatnog centra za migrante, u cilju ispravnog informisanja javnosti, te sprječavanja manipulacija osjećamo za potrebu da reagujemo.

Naime, brojni web portali, a kasnije i mediji u drugoj formi, su prvo krivo interpretirali, a kasnije i međusobnim preuzimanjem prenijeli krivu izjavu da će „Vlada Tuzlanskog kantona do kraja idućeg mjeseca formirat prihvatni centar u kojem će boraviti izbjeglice koje su u potrazi za boljim životom završile u Tuzli“.

Također, premijer Tulumović nije izjavio ni da „smo uz saglasnost lokalne zajednice pronašli drugu lokaciju, a riječ je o državnoj svojini na kojoj će biti privremeni migrantski centar“.

Ono što je rečeno na konferenciji za medije održanoj 24. oktobra, nakon sastanka sa šeficom Odjela za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika/Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini Margriet Prins i koordinatorom za brzi odgovor Fabrice-om Martin-om, jeste da su Vlada Tuzlanskog kantona i premijer Tulumović lično već imali prijedloge objekata i prostora za izgradnju privremenog prihvatnog centra kapaciteta od 100 do 150 osoba, ali da za te prijedloge nije dobivena saglasnost lokalnih samouprava.

Vlada ima sužene mogućnosti ali smo spremni razgovarati sa gradonačelnicima i načelnicima svih lokalnih zajednica kako bi smo iznašli najbolje moguće i prihvatljivo rješenje“, zaključio je premijer Tulumović, te je ovakav stav objavljen isti dan i na web stranici Vlade TK (https://bit.ly/2pjOIxh).

Premijer Tulumović nije obećao, niti se vezao uz bilo kakav rok za uspostavu privremenog centra za smještaj migranata.

Izražena je volja i želja za uspostavom privremenog centra, ali je i više puta akcentirano da Tuzlanski kanton ne raspolaže prostornim kapacitetima, niti objektima. Zemljište – prostor je u privatnom ili vlasništvu gradova ili općina, te je za bilo kakvu uspostavu privremenog prihvatnog centra za migrante neophodna suglasnost i pristanak nadležne jedinice lokalne samouprave, što Tuzlanski kanton nije dobio.

Premijer Tulumović jeste rekao da ima ideju za jednu od potencijalnih lokacija, i da se radi o prostoru i imovini u tzv. javnom vlasništvu, ali upravo zbog još uvijek nepostojanja saglasnosti lokalne zajednice, odnosno institucije čija je imovina vlasništvo, u izjavi nije rekao o kojoj se lokaciji radi.

Ostali su nam drugi resursi i ja ne bih rekao ovaj konačan prijedlog, neka to ostane mala tajna, dok u komunikaciji sa lokalnom zajednicom ne čujem da li je to moguće rješenje. Radi se o tvrdom objektu, objektu u kojem bi se mogla održavati lična higijena, sprovoditi dodatna medicinska zaštita i pružiti tim ljudima medicinsku pomoć“, izjava je premijera Tulumovića.

Također je istaknuto da su migracije i briga o migracijama nadležnost državnog nivoa vlasti i da uspostavu migrantskih centara, bilo kakvog karaktera, treba da vrše državne institucije, uz saglasnost lokalne zajednice, a ne institucije entiteta i kantona.

„Vlada Tuzlanskog kantona razumije situaciju i u potpunosti suosjeća sa teškom situacijom u kojoj se migranti nalaze, posebno imajući u vidu zimu koja nam se primiče, te smo se zbog naše socijalne osviještenosti uključili i pokušavamo iznaći najbolje, za sve strane prihvatljivo rješenje“, stav je premijera Tulumovića.

_______________________________

Odjeljenje za informisanje