U Beču komemoracija za žrtve terorističkog napada: “Naš odgovor na mržnju je zajedništvo”

– Građani okupljeni u blizini Schwedenplatza, gdje se dogodio teroristički napad, razvili su transparente s natpisima “Naš odgovor na mržnju je zajedništvo” i “Solidarnost će nadvladati mržnju”

BEČ (AA) – U Beču, glavnom gradu Austrije, održana je komemoracija za žrtve terorističkog napada koji se dogodio u ponedjeljak, 2. novembra, a prisutni zvaničnici i građani su poslali poruke jedinstva protiv terorizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani okupljeni u blizini Schwedenplatza, gdje se dogodio teroristički napad, razvili su transparente s natpisima “Naš odgovor na mržnju je zajedništvo” i “Solidarnost će nadvladati mržnju”.

Komemoraciji, koju su organizovale omladinske organizacije različitih vjerskih zajednica, prisustvovao je veliki broj građana, kao i predstavnici glavnih političkih partija u zemlji.

Prisutni su u obraćanjima poslali poruke jedinstva i solidarnosti protiv terorizma, diskriminacije i mržnje.

Pamela Rendi Wagner, predsjednica Socijaldemokratske partije (SPO) pozvala je na jedinstvo protiv terorizma, istakavši da je cilj terorizma podijeliti društva i zastrašiti ljude, ali i kako svi koji žive u Austriji nikada neće dozvoliti da se to i dogodi.

“Odakle god da su naši korijeni i bez obzira u koju vjeru vjerujemo, ne smijemo nikada dopustiti da nas terorizam zastraši. Nećemo dopustiti da nas podijele. Danas zauzimamo važan stav protiv segregacije i mržnje, a to nas čini snažnim”, rekla je Wagner.

Nakon komemoracije, prisutni su zapalili svijeće za osobe koje su izgubile živote u terorističkom napadu.

U terorističkom napadu u Beču poginule su četiri osobe, a 20-godišnjeg teroristu koji je izveo napad neutralizirale su policijske snage.

Pročitajte...