U BiH nema seruma, kako se zaštiti od ugriza zmije?

Dolaskom lijepog vremena sve više građana odlučuje vrijeme provesti u prirodi, međutim, iz Zavoda za javno zdravstvo TK upozorili su sve one koji se zapute u tu avanturu da budu oprezni, jer trenutno nema seruma protiv ugriza zmija otrovnica u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji. Raspitali smo se koje zmije otrovnice žive na našem području, ali i kako se zaštiti od mogućeg ugriza.

Novinarka: Devleta Brkić

Kao i svake godine dolaskom toplih dana zmije se bude iz zimskog sna i izlaze iz svojih skrovišta. Međutim, lijepo i toplo vrijeme ne mami samo zmije na pojačanu aktivnost, nego i ljude koji u proljeće više vremena provode u prirodi, čime se povećava mogućnost slučajnog susreta sa zmijama. Iz zdravstvenih ustanova građane BiH upozorili su na oprez, budući da trenutno nema seruma protiv ugriza zmija otrovnica u našoj zemlji. Problem je u tome što se serum ne može nabaviti ukoliko se ne radi o velikim količinama, a potrebe Tuzlanskog kantona su između 20 i 30 doza godišnje.

– Ono što imam informaciju jeste, da će ipak Federacija da pokuša sa svoje strane osigurati određene količine kako antiviperičnog tako i drugih potrebnih seruma za područje cijele Federacije BiH. Tako da mi očekujemo da će onu ipak uspjeti to nabaviti. Mi također ne prestajemo sa svojim traganjem za ponuđačem koji nam može osigurati serume, kako bismo ih dostavili zdravstvenim ustanovama na području TK, kazao nam je dr. Blaško Topalović, specijalista epidemiologije u ZZJZ TK.

Osobu koju je ugrizla zmija potrebno je što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove, ističe naš sagovornik.

– Treba nastojati u što kraćem vremenu stići do zdravstvcene ustanove, ali ne da povrijeđeni trči jer time ubrzava cirkulaciju i prenošenje otrova koji šteteno djeluje na krvne ćelije i nervni sistem. Vrlo je bitno mirovanje povrijeđenog i njegov što brži transport do prve zdravstvene ustanove, naglašava Topalović.

Od ukupno 2.900 različitih vrsta u BiH živi 14 vrsta zmija od kojih su samo tri otrovnice: poskok, šarka i vrlo rijetki balkanski šargan, dok je preostalih 11 neotrovno i bezopasno.
Sve tri vrste otrovnih zmija koje žive u BiH mogu se prepoznati i po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, trokutastoj glavi prije koje se tijelo jasno sužava te po kratkom zdepastom tijelu koje veoma rijetko prelazi dužinu 60 cm.

– Najopasnija otrovnica u BiH, ali i u Evropi je poskok. Ali čak ni njegov otrov najčešće nije smrtonosan ako se na vrijeme intervenira, ali sve ovisi i o stanju orgnizma. Ali najčešće ti otrovi nisu smrtnosni, kazao nam je dr.sc. Avdul Adrović, zoolog.

Profesor Adrović ističe da zmije ne treba ubijati, budući da su jako korisne u ekosistemima na mnogo različitih načina. Dodaje da zmije napadaju samo u krajnjoj nuždi, odnosno kada se brane, te da u slučaju ugriza tačno mogu da doziraju koliko otrova treba ubrizgati.

– Ako nas prvi put ujede onda je to onaj tzv.suhi ugriz ili upozoravajući ugriz. Zato što ljudi nisu prirodna hrana zmijama, i ona neće trošiti svoj ključni resurs kojim obezbjeđuje svoju hranu na čovjeka kojeg ionako ne može progutati, ali ako drugi put ujede onda će vam sigurno ubrizgati određenu dozu otrova i onda ćemo imati dodatne probleme, naglašava Adrović.

Važno je imati na umu da se mogućnost susreta sa zmijama može značajno umanjiti pridržavanjem nekih osnovnih uputstava ponašanja u prirodi. Za što bezbrižniji boravak u prirodi preporuka je nošenje odgovarajuće odjeće i obuće kako bi se noge zaštitile od eventualnog ugriza, također, treba uvijek pripaziti gdje se staje. U slučaju nailaska na zmiju ne treba paničariti niti je slučajno pokušavati uhvatiti. Treba imati na umu da zmije nisu agresivne životinje te da izbjegavaju kontakt, a pokušati će ugristi jedino ako se osjećaju ugroženo i prestrašeno.

(RTVTK)

Pročitajte...