U Bihaću počeo sedmi međunarodni simpozij o Ćopiću

Sedmi međunarodni simpozij posvećen jednom od najpoznatijih i najčitanijih književnika bivše Jugoslavije Branku Ćopiću, na kojem učestvuje više od 50 stručnjaka iz osam država, počeo je danas u Bihaću. Tema simpozija je ”Ćopićeva poetika zavičaja” s obzirom na to da je među prvima opjevao Bihać i rodnu Krajinu.

Organizatori događaja su Institut za slavistiku Unverziteta u Gracu, Pedagoški fakultet u Bihaću i Kantonalna i Univerzitetska bibioteka Bihać.

Vršiteljica dužnosti direktora JU Kantonalna i Univerzitetska biblioteka Bihać Mirela Midžić izrazila je zadovoljstvo da je ustanova koju predstavlja dala doprinos u organizaciji ovog događaja naglašavajući da je Krajina mjesto gdje su živjela neka od najvećih imena bh. i jugoslovenske književnosti.

Uime Pedagoškog fakulteta Šeherzada Džafić je istakla da je simpozij okupio stručnjake koji se bave izučavanjem južnoslavenske književnosti ili konkretno radom Branka Ćopića.

– Opus ovog književnika je zaista impozantan – rekla je Džafić.

Simpozij posvećen Ćopiću projekt je koji je nastao 2011. godine s ciljem da istraži rad jednog od najpoznatijih i najplodonosnijih pisaca biše Jugoslavije. Naime, Ćopićev opus iznosi više od 100 djela koja su prevedena na 30 jezika, a čija je vrijednost prepoznata na južnoslavenskim prostorima, ali i šire, javlja RTV USK.

Predavač na simpoziju Tin Lemac smatra da su ovakvi kulturni događaji jako bitni, za kulturnu i akademsku razmjenu saznanja, a pogotovo u manjim sredinama.

Cilj simpozija je da se preispita vrijedost Branka Ćopića kao pisca, ali i da studenti i učenici uvide njegov opus iz jednog drugog ugla. Poseban značaj, kako ističu organizatori, je da se ovogodišnji simpozij održava u Bihaću kojem je Ćopić boravio četiri godine i kojeg je među prvima opjevao u svojim djelima.

Pročitajte...