U Bihaću uhapšen ugledni profesor državljanin Turske: Sumnja se na otmicu i nepoštivanje pravnih procedura!

0
948

Državljanin Republike Turske Fatih Keskin koji u Bosni i Hercegovini radi kao direktor Una-Sana koledža u Bihaću, sa stalnim boravkom u BiH, danas je pozvan u MUP USK na razgovor, nakon čega je uhapšen te transportovan u Imigracioni centar radi deportacije u Tursku.

Porodica, kolege, prijatelji i učenici su u nevjerici, sumnjaju na otmicu i nepoštivanje pravnih procedura!

Ovu informaciju potvrdio je i advokat Nedim Ademović koji je bezuspješno pokušao ostvariti kontakt sa navedenim turskim državljaninom, ali mu, kako je rekao, to nisu omogućili u Terenskom uredu Službe za poslove sa strancima BiH u Bihaću

“Nama su rekli da nemamo punomoć za njegovo zastupanje. Međutim, čovjeka su lišili slobode i ne daju mu da priča s nama. Također, iz navedenog koledža su nam rekli da su pokušali pratiti vozilo u kojem su ga odveli, ali automobil se kretao velikom brzinom i praktično je prošao kroz sva crvena svjetla te ga je bilo nemoguće pratiti”, kazao nam je Ademović.

Inače, Nedim Ademović je pravni zastupnik nekoliko turskih državljana čije izručenje traži Turska. On ističe da Fatih Keskin ima stalni boravak u BiH, te da više od 20 godina sa svojom porodicom živi u našoj državi.

“Meni je nepojmljivo da ga povezuju s bilo čim osim sa politički motiviranom zahtjevu Turske za izručenje tzv. gullenovaca. Ovo bi mogao biti prvi slučaj otmice jednog turskog državljanina u BiH po zahtjevu vlasti u Turskoj. Svjedoci smo da su Kosovo, Azerbejdžan, Moldavija po zahtjevima Turske, na slične načine odvodile turske državljane i neformalno ih izručivale vlastima Turske”, rekao nam je Ademović.

Direktor Centra za poslove sa strancima Sobodan Ujić nije mogao ni potvrditi, niti demantovati informacije o privođenju Keskina.

Dodao je da se “nešto radi”, ali da je prerano davati bilo kakve informacije o cijelom slučaju.

Prema ranijem pisanju medija, Keskin je 2015. godine bio je direktor “Una Sana” koledža u okviru “Bosna Sema” institucija.

Vlast u Ankari zvanično je putem Ministarstva pravde BiH do sada zatražila izručenje četiri državljana Turske.

Advokat Ademović nam kaže da se Keskin nije nalazio na navedenom spisku.

Također, ostaje da se vidi da li će se BiH pridružiti državama koje je Evropski sud za ljudska prava osudio zbog faktičke otmice stranih državljana i deportacije bez mogućnosti vođenja sudskog postupka.

Porodica navedenog turskog državljanina, učenici, nastavnici i roditelji djece zabrinuti su zbog ovih dešavanja i očekuju brzu reakciju i objašnjenje zašto je on lišen slobode, gdje je sprovoden i gdje se nalazi.

Una-Sana koledž u Bihaću posluje u okviru grupacije Richmond parka sa sjedištem u Sarajevu koja je pravni nasljednik obrazovnih institucija “Bosna Sema”.

Ovaj koledž djeluje više od 20 godina, te je najuspješnija obrazovna institucija u ovom kantonu čiji su učenici nagrađeni na brojnim međunarodnim i državnim takmičenjima.

Inače, čitava priča potaknuta je nakon poziva turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana vlastima tokom boravka u Sarajevu u julu da se izruče određeni turski državljani koji su pod optužbama turske vlasti da su sljedbenici Fetullaha Gulena.