U izlijetanju aviona sa piste na aerodromu Sabiha Gokcen povrijeđene 52 osobe

ISTANBUL, TURKEY - FEBRUARY 05: A passenger plane is seen after skidded off the runway in Istanbul Sabiha Gokcen International Airport, breaking into two, on February 05, 2020 in Istanbul, Turkey. Several firefighters and paramedics were dispatched to the area. Sabiha Gokcen Airport has been temporarily closed to air traffic. ( Serhat Çağdaş - Anadolu Agency )
– Nije bilo žrtava među 171 putnikom i šest članova posade, dok su 52 povrijeđene osobe odvezene u obližnje bolnice

ISTANBUL (AA) – U izlijetanju putničkog aviona prilikom slijetanja na međunarodni aerodrom Sabiha Gokcen u Istanbulu u srijedu povrijeđene su 52 osobe, potvrdio je istanbulski guverner Vali Yerlikaya, javlja Anadolu Agency (AA).

“Avion Pegasus Airlinesa dolazio je iz provincije Izmir na aerodrom u Istanbulu, kada se srušio tokom slijetanja“, izjavio je turski ministar transporta i infrastrukture Mehmet Cahit Turhan, koji je istakao da među 171 putnikom i šest članova posade, koji su bili na letu, nema žrtava.

Ubrzo nakon izlijetanja aviona s piste na mjesto događaja su stigli vatrogasni i medicinski timovi. Vatrogasci su uspjeli ugasiti požar koji je izbio u avionu.

Ministar Turhan je kazao i da su neki od putnika uspjeli samostalno napustiti letjelicu, dok su ostalima pomogli spasilački timovi.

Istakao je i da su zbog nesreće svi avioni koji su trebali sletjeti na aerodrom Sabiha Gokcen preusmjereni se na novoizgrađeni aerodrom Istanbul.

Nešto kasnije istanbulski guverner Yerlikaya potvrdio je da su sa aerodroma Sabiha Gokcen kolima hitne pomoći u obližnje bolnice prevezene 52 osobe.

Tužilaštvo u glavnom gradu Ankari otvorilo je istragu o incidentu, a aerodrom Sabiha Gokcen privremeno je zatvoren za vazdušni saobraćaj.