U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla upriličen novogodišnji prijem za medijske radnike

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla upriličen je novogodišnji prijem za medijske radnike.  Uz pridržavanje epidemioloških mjera predsjednik komore Nedret Kikanović rezimirao je 2020. godinu i istakao planove koje će realizirati u 2021. godini. Osvrnuo se i na trenutnu situaciju i slabije poslovanje privredno orijentisanih preduzeća koje je uzrokovano  pandemijom koronavirusa.

Autor: Dino Dropić

2020. godina zbog pandemije koronavirusa smanjila je poslovanje privrednih preduzeća u TK. Smanjeni su obim i proizvodnja kao i plasman proizvoda. Prilikom novogodišnjeg prijema za medijeske radnike u KPK Tuzla, predsjednik komore istakao je kako su u 2020. godini sve snage usmjerili na pomoć privrednicima.

 “Na kraju ove godine nadamo se da ćemo što uspješnije započeti narednu. Očekujemo da će naredna 3 mjeseca u 2021. biti mjeseci isto koje moramo proći kao teži a onda nakon toga da ćemo imati oporavak privrede i da ćemo imati bolje stanje u privredi TK. Ono što KPK priprema u narednoj godini je zajedno jačanje komorskog sistema Federacije da bi olakšali privredu a time stvorili jedan jedinstveni registar privrednih subjekata na nivou Federacije gdje bi mi ovdje u kantonalnoj komori vodili ovaj dio za Tuzlanski kanton”, rekao je Nedred Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

U idućoj godini svoje aktivnosti usmjerit će na zapošljavanje i saradnju sa međunarodnim organizacijama, sa kojima već imaju potpisane ugovore. Cilj je pomoći privrednicima da se oporave od udara izazavnim pandemijom koronavirusa.

“S obzirom da imamo pad uvoza za 14 posto i pad izvoza za 11 posto za 11 mjeseci ove godine u odnosu na prethodnu godinu, u narednoj godini će se morati više intenzivirati ta spoljnotrgovinska razmjena da bi došli do nekakvog povoljnijeg i boljeg rezultata za privredu TK. Mi smo programom rada za 2021. predvidjeli učešće u sajmovima kako regionalnim tako u Evropi i BiH. To ćemo 2021. godine raditi kao zajednički projekat nastupa privrede FBiH na tim međunarodnim sajmovima gdje će biti postavka tradicionalna privreda TK”, istakao je Kikanović.

Sve nabrojane aktivnosti značajne su kako bi poboljšali tržišnu poziciju privrednika i njihovo poslovanje u narednom periodu.

Pročitajte...