U “Kutku za znatiželjne” TK radija ovog vikenda o zimskoj opremi vozila u BiH i zemljama Europe

Ovog vikenda, preciznije u nedjelju, 15. novembra na snagu stupa Zakon o obaveznoj upotrebi zimske opreme za vozila u BiH. U mnogim državama Europe zakoni u pogledu zimske opreme vozila vrlo su različiti. U većini država ta je obaveza datumski određena, a kod drugih je, obavezna zimska oprema kad su na snazi zimski uvjeti na cestama, odnosno kad je na cesti snijeg, ugaženi snijeg ili kad je poledica.

U većini europskih država, zimsku opremu čine četiri zimske gume, no u pojedinim državama, pod zimskom opremom dopuštene su četiri ljetne gume, minimalnog utora do 4 mm, s lancima za snijeg u gepeku.

Vožnja s ljetnim gumama u zimskim uvjetima svojevrsni je rulet na točkovima. Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a budući da posreduju između automobila i ceste, presudne su za sigurnost. Neupitno je trebamo li zamijeniti ljetne gume, zimskima čim počnu zimski uvjeti vožnje, odnosno čim se temperatura zraka spusti ispod +7°C. Tada ljetne gume gube elastičnost kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena.

Ljetna guma po snijegu gotovo da nema nikakve šanse. Odgovaramo i na pitanje kakve su takozvane gume “Ljeto – zima”?

Budite uz Kutak za znatiželjne TK radija u subotu, 14. novembra u 10.30.

TK radio mreža predajnika: 87.90, 90.00, 90.3, 91,8, 99.8 i 104.4 MHz
TK radio online: http://radio.rtvtk.ba/

Pročitajte...