U Mostaru ubijen osuđeni ratni zločinac Marko Maka Radić

U Mostaru se večeras oko 19 sati dogodila pucnjava u kojoj je, prema neslužbenim informacijama, jedna osoba ubijena.

Pucnjava se dogodila u Splitskoj ulici u neposrednoj blizini policijske postaje.

Policija obavlja očevid, za sada nema službenih informacija o događaju, a lokalni mediji navode da je ubijen Marko Maka Radić.

On je 2011. godine pravosnažno na Sudu BiH osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara. Prebačen je potom u Hrvatsku. Nakon odluke Županijskog suda Zagreb koji priznao bh. presudu, ali ju je smanjio na 12 i po godina zatvora, Radić je pušten na slobodu u decembru 2018. godine.U presudi Suda BiH navodi se da je u periodu od jula 1993. godine do marta 1994. godine Marko Radić bio u svojstvu zapovjednika Prve Bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade HVO-a i diverzantske jedinice Ivan Stanić Ćićo, a kasnije i zapovjednik Druge brigade HVO-a i osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja uključujući i selo Vojno.

Radić je lično učestvovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju zatočenica logora Vojno, uključujući i maloljetne djevojčice.

Prema navodima presude, Radić je učestvovao u formiranju zatvora, naredio nezakonito hapšenje više desetina bošnjačkih civila, žena, djece i staraca i njihovo zatvaranje u objektima koji se nalaze u naselju Vojno.

Uzimajući u obzir njegovu poziciju, imao je ovlaštenja i dužnost da poboljša uslove u zatvoru, koji su, kako se u optužnici navodi, bili brutalni, barbarski i ponižavajući za zatočenike koji su držani bez osnovnih životnih potreba, u nehigijenskim uslovima i skučenom prostoru, podrvrgavani svakodnevnom premlaćivanju, mučenju, maltretiranju, ponižavanju i psihičkom i seksualnom zlostavljanju, živjeli u stalnom strahu za svoje živote, što je sve imalo za posljedicu smrt više zatočenika, dok su ostalim zatočenicima nanesene teške psihičke, emocionalne i fizičke povrede.

Učestvovao je u nezakonitom zatvaranju muškaraca, zatočenika iz Heliodroma, koji su dovođeni u Vojno na prinudni rad, držani u brutalnim, ponižavajućim i nehumanim uslovima u garaži i podrumu jedne kuće u Vojnom.

Pročitajte...