U narednih 12 mjeseci 60 posto naseljenih područja će imati 4G signal (VIDEO)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je Vijeće na današnjoj sjednici usvojilo Odluku o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema, odnosno za uvođenje 4G mreže.

Precizirao je da su operateri dužni osigurati pokrivenost signalom minimalno 90 posto teritorije BiH i 98 posto ključnih putnih pravaca, te da svaki operater pojedinačno mora budžetu institucija na ime dodijeljene dozvole uplatiti po 17,5 miliona KM od 2019. do 2023., a u narednih 15 godina koliko dozvole traju u budžet će biti uplaćeno 300,8 miliona KM.

Predviđeno je da oko 60 posto naseljenih područja bude pokriveno 4G signalom u narednih 12 mjeseci, a ostatak teritorije u narednih pet godina.

Također, Zvizdić je dodao da je usvojen i upućen Predsjedništvu BiH i Sporazum o sniženju cijena rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu zapadnog Balkana, čija relaizacija treba početi 1. jula 2019.

– Ako ga Predsjedništvo odobri, Sporazum će biti potpisan na Digitalnom samitu koji će biti održan 4. i 5. aprila 2019. u Beogradu. Cijene rominga će u prvoj fazi biti smanjene 80 posto a 2021. će biti potpuno ukinute – rekao je Zvizdić.

Dodao je da je usvojen i set dokumenata potrebnih za održavanje Samita Evropske banke za obnovu i razvoj, koji će u maju biti održan u Sarajevu.

Zvizdić je naveo da je netačna informacija Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH da 99 posto migranata u BiH nije registrovano, te da je minimalno 99 posto njih registrovano.

Napomenuo je da svi oni ulaze u BiH tražeći azil, ali mali broj ih zaista podnese zahtjev za azilom.

Pročitajte...