U nedjelju 27.08. u BKC Živinice premijera filma “Kušlat”

Film “Kušlat” premijeru je imao prošle godine u Sarajevu, ubrzo zatim u Tuzli, ali i u ostalim bh. gradovima. U nedjelju dolazi u Živinice, a publika će imati priliku uživati u univerzalnom filmu o fascinantnoj džamiji na kušlatu, te uživati u predivnim glasovima Ilme i Emine Mahmutbegović. Prije projekcije filma biće upriličena izložba slika, koje će umjetnici slikati tokom vikenda. Ulaz slobodan. Dobro došli.

O filmu :

Sa džamijom na Kušlatu kod Zvornika se identifikuju brojni Bošnjaci iz cijelog Podrinja (uključujući i dijasporu) a riječ je o jedinstvenom vjerskom obijektu.

Glavni junak ove priče je Adil, savremeni čovjek čiji lik tumači Irfan Kasumović, a osim njega graju još i Mirza Mušija i Elmir Krivalic, dok se kao statisti pojavljuju brojni ˝osmanski vojnici, graditelji džamije i derviši te Mevla Čamdžić-Begić kao majka sa dvoje djece˝.

” Adil je negdje čuo za to nepristupačno mjesto do kojeg se može doći samo pješice, idući pola sata od glavnog puta kroz šumu. Čuo je da se na tom mjestu samo jednom godišnje klanja džuma – namaz i poželio da upravo on bude taj koji će tom prilikom pručiti ezan i pozvati vjernike na namaz. Ta će mu se želja ispuniti kada dođe sa grupom prijatelja, sa kojima priča o legendama vezanim uz ovo mjesto na koje dolaze derviši, ptice i znamenite ličnosti iz derviškog reda. Kroz priču savremenika, javljaju mu se likovi iz prošlosti, među kojima je Hamzi baba Orlovic i carigradski putopisac Evlija Čelebija˝.
Ulogu samog sebe u filmu koji će kroz dijaloge o legendama i starom šehidskom mezarju pored džamije ujediniti stvarnost i fikciju, dobio je Mustafa Muharemovic, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Ova filmska priča je snimljen po prologu iz romana “Kolanje krvi”, porinjskog pisca i književnika Azir Šabić a produkciju potpisuje ˝One Moment Studio˝ iz Tuzle, u režiji Sulejman Muratovic. Scenario su pisali Muhamed Berbic i Fajko Kadric a muziku za film uradio je Armin Muzaferija, jedan od najuspješnijih mladih bh. izvođača.
Uskoro ce biti odrzana i PREMIJERA filma u Sarajevu kao i u svim većim gradovima širom BiH te dijaspore i Turske (film je pored bosanskog preveden i na turski jezik).
Za vrhunsku ekranizaciju ove priče treba zahvaliti čitavoj armiji ljudi a ovo su oni najzaslužniji (neka mi halali neko ako ga nisam spomenuo):

scenario: Muhamed Berbić, Fajko Kadrić
snimateljiNisvet Poric, Muhamed Kahrimanović, Sulejman Muratović
kran operater: Brankovic Adnan
asistent na kranu: Sanjin Mujanovic
helicam operateri: Mirza Kulo, Edwin Mataradzija, Adnan Branković
montaža: Muhamed Kahrimanović
obrada slike: Samir Hidanović
šminka: Mahira Elkasovic Poric
fotoreporter: Muhamed Krajinović

Uloge:
Adil: Irfan Kasumović
Hamza-baba/Evlija Čelebija: Mirza Mušija
osmanski vojnik: Elmir Krivalić
žena: Mevla Čamdžić
djeca: Harun i Rijad Čamdžić
imam: Mustafa ef. Muharemović
Adilovi saputnici: Midhat Hidić, Izudin Čamdžić, Fajko Kadrić, Azir Šabić

graditelji džamije: Osman Halilovic, Muhamed Osmanović, Elvis Gogić, Esmir Husić

džematlije: Amir Dardagan,Ismet Pašić,Sead Brkić,Edin Omerović, Elvedin Ahmetović, Zikret Selimović, Halil Mehmedović, Emrah Šabić, Mehrudin Šabić, Izudin Šabić, Ismail Šabić …

Pročitajte...