U oktobru okončanje radova na izgradnji Centra za autizam Tuzla

Ministarsvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK danas je sa predstavnicima URDOS-e  potpisalo Ugovor o završteku radova na izgradnji prvog Centra za autizam u BiH. Ovaj dokument ujedno predstavlja i posljednju fazu radova na gradnji Centra, a za ovu namjenu osigurano je oko 490 hiljada maraka. Završetak radova prognozira se za oktobar. Centar za autizma bi trebao početi sa radom najkasnije početkom naredne godine.

Izgradnja Centra za autizam u Tuzli traje godinama. Nakon mnogobrojnih problema među kojima je najveći nepronalazak adekvatnog partnera i kašnjenje sa izgradnjom, za roditelje djece i osobe s autizmom stigli su bolji dani. I to otkada su intenzivirani radovi na izgradnji. Protekla godina bila je presudna, kažu iz Udurženja roditelja djece s autizmom. Danas potpisan Ugovor sa predstavnicima Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak predstavlja sretan završetak priče o formiranju prvog Centra ovakve vrste u BiH.

Inače, dvadest godina traje borba za osnivanje Centra za autizam, priča nam predsjednik URDOS-e, Meho Sadiković. Danas, nakon toliko godina, ipak se govori o konkretnijim koracima. Borba se isplatila, zaključuje Sadiković.

A kolika se isplatila borba, govore prognoze da bi prvi Centar za autizam u BiH mogao prve štićenike primiti početkom naredne godine. Radovi na izgradnji bit će okončani do oktobra. Podsjećamo, u našoj zemlji je oko hiljadu osoba kod kojih je dijagnositkovan neki od poremećaja autističnog spektra. Nažalost, trenutno su roditelji  jedini koji vode brigu o ovoj djeci.

Više pogledajte u video prilogu.