U osnovne škole u Srebreniku investirano više od 900 hiljada KM

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona s domaćinom, načelnikom općine Srebrenik nastavila je danas plan obilaska svih 120 škola u Tuzlanskom kantonu posjetivši 5 osnovnih škola u Srebreniku. Na području ove općine u renoviranje školskih objekata uloženo je više od 900 hiljada konvertiblinih maraka. Radovi su uglavnom završeni, pri kraju ili ugovoreni za proljeće, osim u jednoj školi, koja bi ukoliko ne započne renoviranje do nove godine mogla ostati bez novca koji je za nju u ovoj budžetskoj godini obezbijedila kantonalna Vlada.

novinar Azra Mešić

Radovi su pri kraju na zgradi Osnovne škole Podorašje u Srebreniku, koju pohađa 450 učenika. Sve je novo. Ove školske godine menadžment očekuje ogromne uštede.

– Od utopljavanja, zamjene krova, rekonstrukcije mokrih čvorova, očekujemo 30-40 odsto uštede samo na grijanju. To je oko 20-30 hiljada maraka, kaže Samir Mahmutović, direktor OŠ ”Podorašje”, Srebrenik.

Investicija od 405 hiljada konveribilnih maraka, bila je razlog posjete premijera Tuzlanskog kantona i ministra za obrazovanje i nauku ovoj školi.

– Koristim priliku da se zahvalim Vladi TK jer je prepoznala vrijednost projekata koje je delegirala Općina Srebrenik, kad su u pitanju objekti osnovnog obrazovanja. Evo svjedoci smo jednog takvog projekta koji je finansiran od Američke ambasade, a posredstvom Vlade TK realiziran na području općine, a u školi Podorašje, kaže za RTVTK Nihad Omerović, načelnik općine Srebrenik.

Još je 200 hiljada konvertibilnih maraka osigurano za rekostrukciju puta koji iz Podorašja vodi do najudaljenije srebreničke mjesne zajednice Maoča gdje se nalazi jedna od 4 područne škole koje pripadaju Centralnoj školi u Podorašju, kaže načelnik. A to je samo jedna od 5 škola koje su dobile novac za različite projekte. Među njima je i škola u Tinji koju pohađa 450 učenika, koja je ranije u potpunosti zamijenila krov, a ove godine radi na unaprijeđenju energetske efikasnosti.

– U toku ove godine završavamo zamjenu stolarije na školi i fiskulturnoj Sali u vrijednosti preko 70 hiljada konvertibilnih maraka. Sva ta sredstva obezbijedila je Vlada TK, pojašnjava Šemso Musić, direktor OŠ ”Tinja” Srebrenik.

Vlada je obezbijedila novac i za uređenje najstarije škole na području Srebrenika, u Rapatnici gdje nastavu pohađa 440 učenika.

– Oni su nam donirali i i riješili smo problem mokrih čvorova. Imali smo i donaciju za namještaj. Dvije smo učionice opremili, a sad opet imamo donaciju za mokre čvorove u donjem dijelu škole, kaže Zehrudin Muhedinović, direktor OŠ ”Rapatnica” Srebrenik.

Investicije u škole na području Srebrenika u vrijednosti većoj od 900 hiljada konvertibilnih maraka dio su plana kapitalnih investicija za škole u cijelom Tuzlanskom kantonu.

– Vlada TK i na području drugih općina vrši ulaganje. Ove godine smo samo iz kapitalnih ulaganja preko 2 miliona. A uz to smo dodali i novce od projekta INTEREG i drugih donatora. Ukupno je 5 miliona konvertibilnih maraka, pojašnjava Jakub Suljkanović, premijer TK.

Među školama kojima je odobren novac je i Prva osnovna škola u Srebreniku.

– Vlada TK je odobrila sredstva kada su u pitanju kapitalna ulaganja u vrijednosti od 140 hiljada konvertibilnih maraka. Mi smo dosad realizovali nabavku namještaja u vrijednosti od 30 hiljada KM, a planirano je da u dva LOT-a završimo dio stolarije u našoj školi, a u okviru LOT-a dva, planirana je zamjena fasade u našoj školi, kazao je Haris Mehmedović, direktor Prve osnovne škole Srebrenik.

Premijer TK i ministar za obrazovanje i nauku kažu da ne postoji opravdanje zašto ova škola, kojoj je novac odobren prije više od 5 mjeseci, još nije započela radove.

– Ja moram izraziti svoje razočarenje iz razloga što znamo da ukoliko se ne realizuju planirane aktivnosti po programu, kazao je prilikom posjete ovoj školi premijer Suljkanović.

I Druga osnovna škola u Srebreniku koja ima 512 učenika dobila je novac, ali radove će početi u proljeće.

– Već tekuće školske godine očekujemo renoviranje jer je škola od 1988. u ovakvom stanju, kaže Zehra Isić, direktorica Druge osnovne škole Srebrenik.

Nakon poboljšanja uslova za rad u školama, Vlada TK bavit najavljuje i poboljšanje statusa njihovih uposlenika, kaže ministar Zlatan Muratović.

– Pored činjenice da smo uložili milione u rekonostrukciju škola mi brinemo i za to da status uposlenika u školama bude bolji. Mi smo pored povećanja osnovice u prethodnoj godini potpisali sporazum sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja i utvrdili nove koeficijente koji su veći za 6,5 odsto. Tako je koeficijent nastavnika sa VSS povećan sa 2,32 na 2,47 kaže za dnevnik RTVTK ministar Muratović.

Po povećanju plata prosvjetnim radnicima nakon 12 godina i velikim kapitalnim ulaganjima u škole ostat će upamćena budžetska 2018. godina, kažu predstavnici Vlade koji su danas boravili u posjeti školama. A ulaganja će se nakon obilaska svih škola u Tuzlanskom kantonu prema prioritetima nastaviti i tokom 2019.