U petak sjednica Skupštine TK hitnog karaktera

O štrajku ljekara, najavljenim otkazima i stanju u zdrastvu TK nakon ovih događaja, govorilo se i na poslijepodnevnom vanrednom zasjedanju Kolegija Skupštine TK. Za petak je zakazana i sjednica Skupštine TK hitnog karaktera. Iz Štrajkačkog odbora su nam prenijeli da su njihovi članovi masovno počeli dostavljati otkaze, dok u Ministarstvu zdravstva navode, da do 13 sati nije bilo podnesenih otkaza u većini javno-zdravstvenih ustanova u TK.
Situaciju u pogledu štrajka ljekara u Tuzlanskom kantonu razmatrao je Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona na vanrednom sastanku u proširenom sastavu. Uz šefove pojedinih klubova sastanku su prisustvovali kantonalni premijer, ministar zdravstva i ministrica za rad i seocijalnu politiku. Jedan od zaključaka Kolegija je održavanje sjednice Skupštine hitnog karaktera u petak. Dan prije održavanja sjednice, Kolegij će se se ponovo sastati.
Vlada i Skupština pokušavaju pronaći način kako, u skladu sa Zakonom, dati valjan odgovor, na zahtjeve sindikata koji nije reprezentativan.Predsjednik Štrajkačkog odbora, Admir Suljić u telefonskom razgovoru nam je kazao da su njegove kolege, članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, počeli masovno podnositi otkaze. Za primjer je naveo javne zdravstvene ustanove u Gradačcu, Srebreniku, UKC Tuzla. Ministar zdravstva ima drugačije podatke sa terena. I dalje je sporna zakonska barijera koja onemogućava davanje reprezentativnosti sindikatu u štrajku. Kantonalni sud u Tuzli već je dva puta oborio rješenja o reprezentativnosti koja je kantonalna vlada bila dodijelila Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije TK.

Pročitajte...