U povodu Dana ljudskih prava: U BiH i dalje imamo poricanja ratnih zločina

Povodom međunarodnog Dana ljudskih prava koji se obilježava 10. decembra, Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” ukazali su još jednom da u BiH i dalje mnogi poriču ratne zločine.

Kako su naveli u saopštenju, hiljadu predmeta ratnih zločina i dalje čeka svoj sudski epilog dok je sve manje živih svjedoka.

“Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima, prvi je član Opšte deklaracije Ujedinjenih nacija o pravima čovjeka. Stvarnost je, nažalost, daleko od ovog principa. 25. godina nakon agresije i genocida koji je izvršen na teritoriji BiH, i dalje imamo poricanje ratnih zločina, veličanje zločinaca, omalovažavanje i sistemsku diskriminaciju žrtava rata. Hiljade predmeta ratnih zločina čeka svoj sudski epilog, dok je sve manje živih svjedoka. Još uvijek porodice nestalih tragaju sa posmrtnim ostacima više od 7.000 ubijenih. Ratni zločinci slobodno hodaju ulicama bh. gradova, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik studentski dom imenuje po presuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću”, navode udruženja.

Ističu kako je krajnje vrijeme da Bosna i Hercegovina dobije svog Wilya Brandta.

“Prošlo je 50 godina od historijske geste kancelara Zapadne Njemačke Willyja Brandta, koji je kleknuo pred Spomenikom junacima Varšavskog geta i zatražio oprost za zločine počinjene za vrijeme nacističke vlasti. Bosna i Hercegovina još čeka svog Wiliya Brandta, koji bi otvorio novo poglavlje zajedničke budućnosti. Krajnje je vrijeme da se poštuju prava žrtava i svjedoka genocida, priznaju zločini i kazne počinioci. Zakon koji bi sprečavao negiranje ratnih zločina i genocida nikada nije bio potrebniji Bosni i Hercegovini. Zato koristimo i ovu priliku da na Dan ljudskih prava pozovemo visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka da ispuni svoje obećanje i nametne zakon o zabrani negiranja genocida”, zaključilu su u saopštenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

 

Pročitajte...