U povodu Dana nezavisnosti BiH na UKC-u Tuzla zasađeno drvo

U centralnom parku Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, menadžment ove ustanove u povodu Dana nezavisnosti posadio je stablo lipe. Lipa je simbol slavenskog naroda a smatra se i svetim drvetom. Pod krošnjom lipe buduće generacije uživat će u divnom mirisu cvijeta ovog drveta.

Simbolika sadnje drveta na UKC-u Tuzla je, prema riječima direktora Vahida Jusufovića, produžetak i novi početak za našu domovinu BiH, koja je uvijek ostajala gorda i jaka uprkos svim namjerama agresora koji su hiljadama godina nastojali da je pokore. Korjen države BiH uvijek su bili njeni narodi, koji je čuvali od svih nedaća.

– Ovo drvo ima jedan simbolični znak za Dan nezavisnosti BiH kao daljnji nastavak života i jedan novi početak za bolje sutra – kaže Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Drvo je manifestacija života, kroz njega se objavljuje univerzalni, vitalni princip. Stablo lipe koja je danas posađena u parku UKC-a Tuzla simbol je Slavena. Povezanost Slavena i lipa seže u davno doba kad su starim Slavenima lipe bile sveto drvo koje je štitilo od zlih sila i odvraćalo udare groma.
– Ovaj lijepi i svečani dan, Dan nezavisnosti BiH odabrali smo lipu, koje je lijepo kao i naša Bosna – dodaje Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

Generacije su nekada odrastale uz stihove pjesama koje su podsjećale na važnost sadnje drveća, koje je ključno za opstanak planete. BiH je zemlja bogata drvećem, a svako novo stablo bit će od koristi građanima i doprinijet će čišćem i zdravijem okruženju u kojem živimo.

Pročitajte...