U Srebrenici centralna bajramska svečanost održana u Bijeloj džamiji

U Srebrenici je centralna bajramska svečanost održana u Bijeloj džamiji.

Na području Općine Srebrenica bajram-namaz je klanjan i u obnovljenim džamijama u Potočarima, Sućeskoj, Slapovićima, Luci, Krušev Dolu, Osmačama, Liješću, Dobraku i Daljegošti.

Damir ef. Peštalić kaže da je Bajram radost koju treba dijeliti sa drugima.

– Bajram je radost vjernika koju dijeli sa svojom porodicom i sa svojim okruženjem. Bajram treba podijeliti sa svima, koji su u okruženju. Blagodat Bajrama treba koristiti u svrhu pomirenja, bratske i ljudske energije iz koje ćemo izvući pouku da trebamo biti zajedno i jedinstveni, te fokusirani na dobro i k tome težiti – poručio je ef. Peštalić koji je, tom prilikom, pozvao džematlije da obiđu i majke koje su ostale bez svojih najmilijih.

Otvorimo im vrata, pokažimo da nisu same u ove mubarek dane, olakšajmo im i budimo s njima. Mi smo njihova djeca, rekao je efendija Peštalić.

Nakon bajram-namaza ispred Čaršijske džamije upriličen je bajramski prijem za džematlije, a zatim posjeta Memorijalnom centru Potočari gdje je proučena Fatiha za žrtve genocida.

Bošnjaci u Srebrenici s radošću su dočekali Bajram. Mirsad Mujić kaže da bajramske dane treba doživjeti, da ih je riječima teško opisati.

– Ramazan je bio prilika da odricanjem budemo bolji, Bajram je prilika da to dobro pokažemo, da obiđemo svoju familiju, prijatelje i komšije, družimo se i budemo zajedno – ističe Mujić.