U TK obilježena 30. godišnjica moblilizacije rezervnog sastava policijskih struktura u BiH

Pred spomen obilježje poginulim pripadnicima policije MUP-a Tuzlanskog kantona danas je položeno cvijeće i odana počast. Urađeno je to u okviru obilježavanja 30. godišnjice mobilizacije rezervnog sastava milicije. Ratna policija koja je bila multietničkog sastava, dala je svoj doprinos u odbrani, ali i očuvanju javne sigurnosti građana i imovine, naznačeno je danas.

Na današnji dan prije 30 godina Predsjedništvo RBiH donijelo je odluku o mobilizaciji rezervnog sastava milicije. U Upravi policije MUP-a Tuzlanskog kantona, ali i udruženjima proisteklim iz odbrambeno-oslobodilačkog  rata, upravo taj datum smatraju jednim od najznačajnijih u novijoj historiji Bosne i Hercegovine. U rezervni sastav mobilizirano je 638 ljudi koji su tada odgovarali nacionalnom sastavu Tuzle. Upravo su oni prvi stali u odbranu bosanskohercegovačke suverenosti i teritorijalnog integriteta.

Za odbranu Tuzle i Bosne i Hercegovine živote je dalo mnogo ljudi. Danas su i evocirane uspomene na najbolje sinove našeg grada. Treba koristitit svaku priliku da odamo priznanje ljudima što su se stavili u odbranu Bosne i Hercegovine. Tim ljudima i njihovim porodicma, posebno onima koji su dali svoje živote.Tada su policijske snage pokrenule sve mehanizme u želji da stave sve potencijale u funkciju odbrane Bosne i Hercegovine, poručeno je danas iz Tuzle. Ovaj značajan datum obilježava se širom TK. U Banovićima je jučer istaknuto kako su pripadnici policije u tom vremenu bili prva naoružana formacija koja je radila u veoma teškim okolnostima. Danas se govori u njihovu čast. Materijalno i ljudskim resursima, bili su i temeljem za formiranje Armije Republike Bosne i Hercegovine. Podsjetimo, ratna policija koja je bila multietničkog sastava, dala je svoj doprinos u odbrani, ali i očuvanju javne sigurnosti građana i imovine, poručeno je iz Tuzle.

(Opširnije u videu).