U Tuzlanskom kantonu podneseno nešto manje od 5 hiljada  zahtjeva za subvencioniranje doprinosa

Parlament Federacije BiH 4. maja usvojio je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Ovim zakonom svim kompanijama u FBiH koje su imale pad prihoda od minimalno 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine biće omogućena finansijska pomoć u iznosu od 240 KM po svakoj zaposlenoj osobi. U Tuzlanskom kantonu podneseno je nešto manje od 5 hiljada  zahtjeva za subvencioniranje. Iz Kantonalnog poreznog ureda Tuzla ističu kako će svi porezni obveznici imati pravo na subvencioniranje doprinosa i za mjesec u kojem je van snage stavljeno stanje prirodne nesreće.

Autor: Dino Dropić

Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica propisano je da poslovni subjekti imaju pravo na subvencioniranje doprinosa počevši od aprila ove godine. Uslov za dobijanje rješenja za subvencioniranje doprinosa jesu izmirene obaveze po osnovu doprinosa uz isplaćene plate zaključno sa februarom 2020. godine, kao i da svi podaci na zahtjevu moraju biti ispravno uneseni.

 “Rok za podnošenje zahtjeva  za subvenconiranje doprinosa za mjesec juni jeste 10.7.2020. godine. Rok za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje za mjesec april je istekao sa 29.5. ove godine, a u toku je podnošenje zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za mjesec maj, gdje je krajnji rok 10.6. ove godine. Prema izvještajima Kantonalnog poreznog ureda Tuzla sa danom 4.6. 2020. godine ukupno je podneseno 4.584 zahtjeva za subvencioniranje doprinosa po kojima se traži subvencioniranje doprinosa za 36.581 uposlenika gdje je iznos doprinosa po zahtjevima 8. 616, 142 KM”, istakla je Amra Nurkanović saradnik za podršku u inspekcijskom nadzoru Kantonalni porezni ured Tuzla.

 U Obrtničkoj komori TK ističu kako nisu primili primjedbe privrednika o apliciranju na javni poziv.

“Većina lokalnih zajednica je preduzela mjere, a kao što znamo Gračanica je sprovela javni poziv i već isplatila obrtnicima i samostalnim privrednicima, onima koji su imali pravo učešća, kome je bio zabranjen rad direktno ili indirektno. Još većina lokalnih zajednica je na isti način reagovala, negdje manje, negdje više. Imamo od danas i objavljen javni poziv za isplatu neto plate minimalne na kantonu od strane ministarstva privrede i taj poziv će trajati sve do 13.6.2020. godine”, rekao je Nedžad Nuhanović predsjednik Obrtničke komore Tuzlanskog kantona.

 U Kantonalnom poreznom uredu naglašavaju da su svi podnosioci zahtjeva dužni dostaviti potpunu dokumentaciju shodno zakonskim propisima, kako bi se uspješno obradili njihovi zahtjevi.

Pročitajte...