U Tuzli identificirano osam žrtava bošnjačke nacionalnosti

U Komemorativnom centru u Tuzli identificirano je osam žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su ekshumirane u oktobru 2016. godine iz masovne grobnice Hemlijaši na području Kalesije.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da su posmrtni ostaci svih identificiranih žrtava pronađeni na zgarištu štale u mjestu Hemlijaši.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, u maju 1992. godine na ovom mjestu ubijeno je i spaljeno osam žrtava bošnjačke nacionalnosti.

– Prilikom ekshumacije pronađen je veći broj spaljenih kostiju, dosta čahura i dijelovi spaljene odjeće. Lokalitet je bio miniran, a nakon deminiranja izvršena je ekshumacija – navela je Čengić.

Po njenim riječima, dijelovi skeleta ubijenih žrtava izmješteni su s primarne lokacije, odnosno iz spaljene štale u mezarje u mjestu Hemlijaši.

Čengić navodi da je 24. oktobra 2016. godine izvršena ekshumacija posmrtnih ostataka iz spaljene štale i iz mezarja u Hemlijašima. Dakle iz primarne i sekundarne grobnice ekshumiran je veći broj spaljnih kostiju.

– Nakon uzetih koštanih uzoraka i izvršene DNK analize utvrđen je identitet osam žrtava. Među identificiranim žrtvama njih pet je iz porodice Vildić – kazala je Čengić.

Identificirani su otac i sin Vildić, Ibrahim ubijen u 57. godini  i njegov sin Pašan koji je imao 26 godina kada je ubijen. Takođe, identificiran je i Ibrahimov brat Mujo Vildić koji je imao 43 godine.

Najstarija žrtva koje je pronađena u ovoj masovnoj grobnici je Mustafa Kuduzović koji imao 67 godina kada je ubijen.

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a zvanično identitet su potvrdili i članovi njihovih obitelji.

Identificirani su:
1.    Pašan (Ibrahim) Vildić, rođen 1966. godine;

2.    Ibrahim (Salkan) Vildić, rođen 1935. godine;

3.    Mujo (Salkon) Vildić, rođen 1939. godine;

4.    Mustafa (Hrusto) Vildić, rođen 1946. godine;

5.    Smajil (Alija) Vildić, rođen 1940. godine;

6.    Nedžib (Osman) Zulić, rođen 1934.godine;

7.    Ibrahim (Emin) Turkić rođen 1930. godine;

8.    Mustafa (Kadro) Kuduzović, rođen 1925. godine.

(RTVTK/FENA)