U Tuzli nisu zabilježene veće materijalne štete nakon vremenskih neprilika

Jako nevrijeme praćeno kišom jučer je pogodilo Tuzlanski kanton. Najviše štete zabilježeno je u Gradačcu, dok u Tuzli nije bilo većih materijalnih šteta. Oboreno je jedno stablo u tuzlanskom naselju Kojšino, a problem su predstavljali otpad i lišće na odvodnim kanalima.  Začepili su se šahtovi, zbog čega su zabilježene i veće količine vode na ulicama. Tuzlanski Komunalac je odmah izašao na teren i sanirao sve probleme uzrokovane vremenskim neprilikama.

Autor:Dino Dropić

Velike količine kiše i jaki udari vjetra jučer su stvorili probleme na tuzlanskim ulicama. Poplavili su šahtovi, čime se saobraćaj teže odvijao. Jaki udari vjetra oborili su stablo u tuzlanskom naselju Kojšino. Radnici JKP Komunalac Tuzla i pripadnici gradske Civilne zaštite, odmah su izašli na teren i otklonili probleme.

 “ Mi smo imali da kažem dosta posla. Moram reći da je bilo dosta nakupina, odnosno dosta nasipnog materijala, dosta i lišća koje je stvaralo problem na odvodnim kanalima na šahtovima. Ovo nije za nas prvi put nego jednostavno to smo radili u ranijem periodu i kod ovakvih situacija tačno se zna šta naši radnici rade. Danas smo također raspoređeni u određene dijelove grada”, rekao je Admir Bećirović direktor JKP Komunalac Tuzla.

Osim nepovoljnih vremenskih uslova, direktor tuzlanskog Komunalca kaže kako je nesavjesnost građana najvećim dijelom utjecala na stvaranje dosta nasipnog materijala na odvodnim kanalima.

“Zna se pojaviti taj određen broj nesavjesnih građana gdje otpad odlažu za to nepredviđeno mjesto i onda pored povećane količine vode, kiše, taj otpad dođe do tih odvoda, začepi i stvaraju se određeni prolemi gdje se ručno mora šaht odvojiti da bi mogao primiti veću količinu vode. Držimo to pod kontrolom i nije bilo nekih velikih problema”, istakao je Bećirović.

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH provjerili smo hoće li narednih dana biti sunčanijeg vremena, s obzirom na velike štete koje trpe voćari i poljoprivrednici u Tuzlanskom kantonu. Ondje su nam kazali da se i u ovoj sedmici očekuju kiša, grmljavina, a ponegdje i grad.

 “Sedmicu koja je pred nama, kao i nekoliko prethodnih obilježit će nestabilno vrijeme sa mjestimičnom kišom uz povremene sunčane intervale. U cenralnoj i sjevernoj Bosni mogući su obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom, a nije isključena ni pojava grada.  Pogotovo je moguć u sjevernim krajevima naše zemlje.  Sredinom sedmice nešto stabilnije vrijeme, ali će i dalje naročito u Bosni svakodnevno postojati uslovi za kraći poslijepodnevni pljusak”, rekao je Dženan Zulum klimatolog.

Iz Tuzlanskog Komunalca ističu kako su očistili grad i sanirali sve šahtove koji su bili začepljeni. U narednim danima će pratiti situaciju zavisno od vremena  kako bi ulice bile prohodne za normalno saobraćanje vozila.

Pročitajte...