U Tuzli obilježen Dan osoba sa Down sindromom

Međunarodni dan osoba sa Down sindromom obilježen je nizom tematskih događaja u školama širom Tuzlanskog kantona, a škola kroz čije je obrazovanje prošlo najviše djece s ovim genetskim poremećajem organizirala je manifestaciju na dvije lokacije. U Katoličkom školskom centru održano je predavanje o iskustvima u radu nastavnika i pedagoga, a na tuzlanskom Korzu druženje školske djece, studenata i predstavnika nevladinog sektora koji žele graditi pozitivan odnos svih nas prema osobama obilježenih hromosomom više.

novinar Azra Mešić

Među predavačima koji su se posvetili razbijanju predrasuda prema osobama sa Down sindoromom bili su i studenti medicine, članovi Udruženja Medicus. Studentica Naida Drljević kaže da oni jesu drugačiji, ali svi jednako dijele ljubav.

– U našem društvu osobe sa Down sindromom su bile na marginama. Nije im posvećeno dovoljno pažnje, ni dovoljno ljubavi. Njih često nazivaju djecom suncokretima, jer kako se suncokret okreće prema suncu tako se oni okreću prema dobroti i prema ljubavi, dodaje ona.

Djeca sa Down sindormom, kažu organizatori ove konferencije, djelatnci Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju iz Tuzle pohađaju nastavu u specijaliziranim školama, ali mnogi od njih su primjeri uspješne inkluzije, u redovnim školama.

– U našoj OŠ “Puračić” imamo dva učenika sa down sindromom. Jedan je sedmi razred. Drugi je maturant. Ove godine će završit. Sve smo uspješno prevazišli, iako jeste bilo teškoća, kaže Alma Ibišević, pedagogica u OŠ Puračić u Lukavcu.

Mogućnosti djece i odraslih sa Down sindromom su puno veće nego što se to društvene zajednica priznaje, zajedničko je stajalište struke.

– Kroz Zakon o prefesionalnoj orjentaciji, a on nam može ponuditi, a na nama je da omogućimo osobama sa sindromom Down da ravnopravno učestvuju i da pokažu ono što znaju i umiju i što su naučili tokom našeg zajedničkog rada, pojašnjava za RTVTK Selma Hodžić, djelatnica Centra za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u razvoju.

Da vjeruju u ravnopravnost osoba koje zbog Down sindroma imaju teškoće u razvoju pokazali su učesnici manifestacije podrške, upriličene danas na tuzlanskom Korzu. Svoj doprinos su dali studenti Edukacijsko-rehabiltacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, predstavnici škola iz Tuzle i Lukavca, te članovi Crvenog križa i nekoliko građanskh udruženja koja okupljaju mlade.

Pročitajte...