U Tuzli organiziran seminar za profesore koji žele učiti znakovni jezik

U povodu Međunarodnog dana znakovnog jezika koji se obilježava danas u Tuzli je upriličen seminar za nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola zainteresovane za ovaj oblik komunikacije koji zbližava osobe oštećenog sluha i one koji čuju. Tematizirane su metode i sredstva u radu s učenicima oštećenog sluha i znakovni jezik kao oblik komunikacije.

novinar Azra Mešić

Među profesorima koji su odlučli unaprijediti svoje vještine komuniciranja znakovnim jezikom na seminaru koji je organizirao Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora u Tuzli bila je i Aida Ramić, profesorica u Srednjoj ekonomsko-trgovinskoj školi u Tuzli.

  • S obzirom da sam ove godine razredni starješina prvom razredu i prvi put se susrećem saa djetetom koje je gluhonijemo tako da sam osjetila potrebu da se odazovem ovom seminaru s ciljem da pokupim znanja i upute kako i na koji način da pristupimo radu sa tim djetetom, kaže ona.

Iskustva sa seminara profesorica Aida će podijeliti sa kolegama u školi. A oni koji ga promoviraju spremni su i doći u škole ukoliko bi više prosvjetnih radnika bilo zainteresovano da ga uče.

  • Lako je naučiti. Isto kao što mi kažemo da moramo znati engleski jezik tako trebamo znati i znakovni jezik, da bi lijepo bilo da možemo komunicirati sa gluhim osobama, kaže Muhedin Muhić, dipl. defektolog surdooaudiolog, predavač na ovom seminaru.

Djeca oštećenog sluha koja pohađaju redovne škole zajedno s djecom koja čuju trebaju bolju stručnu podršku, kažu u Centru.

  • Kada smo vidjeli da su ove godine samo zaposlena tri defektologa surdoaudiologa u redovnim školama a znamo koji broj djece oštećenog sluha se nalaze u redovnim školama, imali smo želju da pomognemo nastavnicima, profesorima i stručnim suradnicima da organizujemo jedan seminar gdje ćemo ih upoznati sa metodama, nastavnim sredstvima i pomagalima, oblicima rada, kako uspostaviti komunikaciju između čujućih osoba i osoba oštećenog sluha, pojasnila je  dr.sc. Alma Imširagić, dipl. defektolog surdooaudiolog, koja je također bila predavač na seminaru.

Seminar je simbolično organiziran na Međunarodni dan znakovnog jezika koji se obilježava 23. 9. u znak podsjećanja na datum kada je 1951. godine formirana Svjetska federacija gluhih osoba. Prema podacima te organizacije, u svijetu danas živi više od 72 miliona gluhih i osoba oštećenog sluha.