U Tuzli počela manifestacija “Dani Nedžada Ibrišimovića”

Sinoć je izložbom u BKC TK u Tuzli počela manifestacija obilježavanja 10. godišnjice od smrti Nedžada Ibrišimovića jednog od najvećih bh. književnika, te slikara i publiciste. Na izložbi koja najvećim dijelom ima dokumentarističku ulogu izloženi su Ibrišimovićevi crteži, skulpture, njegove knjige u raznim izdanjima, rukopisi i drugi predmeti.

Izložba otvorena u BKC TK u Tuzli dio je priče koju u ovoj instituciji pripremaju od početka godine želeći na ovaj način sačuvati sjećanje na Nedžada Ibrišimovića velikog čovjeka, bh patriotu, književnika i vajara. Izložbu je otvorio Ibrišimovićev sin.
Centralni događaj i  kruna manifestacije je predstava “Kuća bez vrata”, koja je nastala je po motivima Ibrišimovićeve pripovjetke „Kuća zatvorenih vrata”. Predstavu je režirao Gradimir Gojer.
Književna djela Nedžada Ibrišimovića prevođena su na svjetske jezike. Društvo pisaca BiH ga je kandidiralo za Nobelovu nagradu. Roman “Vječnik” je oborio sve rekorde. Imao je deset samostalnih likovnih izložbi. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.