U Tuzli promovirana knjiga ”BiH u vrijeme (veliko)nacionalnih ideja”

Bosna i Hercegovina nije imuna na manifestaciju velikonacionalnih ideja, jer je njena povijest uveliko obilježena pretenzijama istočnih i zapadnih susjeda. Objektivno je to potkrijepljujući stručnu analizu dokumentima iz domaćih i stranih arhiva opisao u svojoj novoj knjizi profesor Univerziteta u Tuzli prof. dr. Senaid Hadžić.

– Pojavu, evoluciju tih ideja, prelazak od ideje do velikodržavnog projekta, tretirao sam i negiranje svega što podsjeća na BiH koje imamo i danas, a nije to ništa drugo nego provođenje ideja iz 19. stoljeća, kazao je između ostaloga autor knjige.

Knjiga profesora Hadžića, značajna je jer je naučno – utemeljeno djelo koje stoji nasuprot svakodnevnoj političkoj propagandi zasnovanoj na isticanju nacionalnog, kazali su promotori.

– Iz jednostavnog razloga što je opće prihvaćeno da se historijom i histrijskim pitanjem bave i oni što nisu historičari, pa onda imamo subjektivnost u toj analizi i pristrasnost i tako dalje, kazao je u ime organizaotra, mr. Omer Zulić, direktor JU Arhiv TK.

Promociju knjige naslova ”Bosna i Hercegovina u vrijeme pojave (veliko)nacionalnih ideja” u Tuzli, organizovali su zajednički Filozofski fakultet, Arhiv Tuzlanskog kantona, te kantonalna društva arhivskih zaposlenika i histroričara.

Pročitajte...