U Vladi FBiH održan sastanak o epidemiološkoj situaciji i imunizaciji

U Vladi FBiH u Sarajevu održan je sastanak o aktivnostima u vezi s epidemiološkom situacijom izazvanom koronavirusom i procesom imunizacije stanovništva u FBiH. Sastanak je incirao federalni premijer Fadil Novalić, a učestovali su, između ostalih, predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije – Ureda za BiH, ministarstava vanjskih i civilnih poslova BiH te Udruženja imunologa u BiH.

Premijer Novalić je uoči sastanka kazao da je njegov cilj da se na jednom mjestu okupe svi ključni akteri kako bi razmotrili daljnje aktivnosti i mjere vezano za pandemiju i ubrzanje imunizacije u svjetlu očekivanog dolaska značajnijeg broja vakcina u BiH.

– Istovremeno je to prilika da iz vidika struke nam se predstavi epidemiološka situacija, ali i opasnost četvrtog vala i delta soja virusa koji se pojavio u BiH i FBiH – ističe Novalić.

Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Fabio Scano izrazio je zadovoljstvo da danas ima priliku da prezentuje generalno epidemiološku situaciju u svijetu, na evropskom kontinentu sa specifičnim fokusom na BiH. Naglasio je da je delta soj opasan i potrebno je raditi na adekvatnom javno zdravstvenom odgovoru i epidemiološkim mjerama.

BiH, jednako kao i bilo koja druga zemlja u svijetu, je još uvijek daleko od bezbjedne situacije. Delta soj je itekako opasan i upravo iz tog razloga trebamo raditi na adekvatnom odgovoru i epidemiološkim mjerama – naglašava Scano.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić potvrdio je da su u BiH, odnosno u FBiH dosad registrirana tri slučaja delta varijante koronavirusa – dva u Ljubuškom i jedan u Čitluku.

– Druga poruka koju želimo poslati je da ćemo uskoro imati više cijepiva, da moramo ubrzati cijepljenje i da samo cijepljenjem i individualnim mjeramo možemo prevenirati četvrti val – dodaje Skočibušić.

Predsjednik Udruženja imunologa u BiH Jasenko Karamehić je kazao da su se u aktivnosti prevencije i suzbijanja pandemije uključili od njenog samog početka nastojeći primijeniti svjetska iskustva i znanje iz ove oblasti.

– Mi ćemo pomoći da BiH i FBiH zaustavi pandemiju, samo moramo raditi koordinirano. Moramo ići na povećanje prirodne imunizacije, kroz povećanu vakcinaciju, koja može ovu pandemiju zaustaviti – napominje Karamehić.

Sastanak je održan na inicijativu premijera FBiH, Fadila Novalića s ciljem razmatranja aktivnosti u vezi s epidemiološkom situacijom izazvanom koronavirusom te procesom imunizacije stanovništva u FBiH.

Pročitajte...