U Živiniciama danas vakcinama protiv SARS-CoV 2 imunizirano 550 građana

Vakcinacija na području  TK se odvija po planu odnoso na osnovu broja vakcina koje pristižu  u Zavod za javno zdravstvo TK . Posjetili smo  Dom zdravlja Živinice gdje je danas prvom dozom vakcinasno 550 građana, vakcinom Kineskog proizvođača Sinofarm. Takođe u ovom domu zdravlja u prošloj sedmici je završena vakcinacija  vakcinama koje je za prioritetne skupine osigurala Vlada TK.

 

Od početka imunizacije na području našeg kantona u Domu zdravlja Živinice radi 5 vakcinalnih timova. Vakcinacija se izvodi u fazama odnosno prema količinima koje ovaj Dom zdravlja dobija  od Zavoda za javno zdravstvo TK. Šef kovid ambulante Doma zdravlja Živnice doktor Almir Jagodić kaže kako im u procesu imunizacije pomažu i volonteri crvenog krsta Grada Živinice, te se na taj način imunizacija u ovom gradu odvija relativno brzo.

Sama vakcinacija protiče uredno pacijenti se poručuju preko same stranice Zavoda za javno zdravstvo TK i kod svojih doktora porodične medicine u odnosu na onu količini koju dobijemo od zavoda mi obavještavamo doktore porodične medicine a oni zovu svoje pacijente da dodju na vakcinaciju. Mi smo danas imali Sinofarm vakcinu Kinesku vakcinu i od jutros je 550 vakcina podijeljeno na području Grada Živinice kaže doktor Almir Jagodić.

Pored redovne vakcinacije u Živinicama je u protekloj sedmici završena vakcinacija dozama koje je za prioritetne skupine osigurala Vlada TK.

Ona je urađena prošle sedmice i protekla je sasvim uredno. Onaj dio ljudi koji su htjeli da se vakcinišu sa Astrazencom oni su dobili. Oni koju su htjeli dobili su i od nekih 300 mi smo 250 vakcina aplicirali ističe Jagodić.

Iz Doma Zdravlja Živinice apeluju na sve građana da u se u što većem broju prijavljuju za vakcinaciju kod svojih doktora porodične medicine. Cilj masovne vakcincije je  zaustaviti širenje virusa a samim tim pandemiju staviti pod kontrolu.