Učenici iz BiH na Evropskoj sedmici robotike

U okviru Evropske sedmice robotike u njemačkom gradu Augsburgu u periodu od 16. do 19. novembra organizirana je edukativna ekskurzija na kojoj su po prvi put učestvovala i djeca iz Bosne i Hercegovine.

U Augsburgu je boravilo 30 djece iz šest gradova BiH, u pratnji nastavnika, a na ovoj četverodnevnoj ekskurziji imali su priliku naučiti o sebi, svijetu oko sebe, tehnologiji, ali i o drugim kulturama i ljudima.

Djeca su posjetila centralni događaj Evropske sedmice robotike, ABB kamion s robotima, radionice Open Roberta i AerospaceLab, firmu KUKA, firmu MRK Systeme GmbH i planetarium Augsburg.

Nastavnica Osnovne škole Kiseljak Valentina Vidović ovu ekskurziju nazvala je korisnom prije svega jer djeca ranije nisu imala priliku da se upoznaju s humanoidnim i industrijskim robotima, te što je još važnije, njihovom primjenom.

Nacionalna koordinatorica Evropske sedmice robotike za Bosnu i Hercegovinu Maja Hadžiselimović kazala je Feni da je jedan od ciljeva ekskurzije bio upoznati i djecu iz manjih sredina s tehnologijom današnjice, pa je tako među učesnicima bila i ekipa iz Vareša i Sokoca.

– Učenici su bili oduševljeni jer su vidjeli kako mogu povezati i iskoristiti znanje koje su stekli do sada na radionicama robotike u školama i kako mogu dalje napredovati i učiti. Što je najvažnije, povezali su se međusobno i razmijenili dosadašnja iskustva – dodala je.

Djeca su mogla vidjeti kako izgleda najveći KUKA robot Titan te šta mogu humanoidni roboti firme Pal Robotics, a u firmi MRK Systeme GmbH mogli su vidjeli robote koji su programirani kako bi bili sigurni za čovjeka, prisustvovali su radionicama na kojima su programirali robote i takmičili se čiji će robot biti brži.

Treći dan edukativne ekskurzije, zahvaljujući organizaciji Hilfe von Mensch zu Mensch e.V. iz Minhena, Hadžiselimović je kazala da su prisustvovali interkulturalnoj radionici i posjetili izbjegličko naselje u blizini jezera Starnberger, kao i samo jezero.

Pored euRobotics asocijacije, podršku u organizaciji ovog događaja pružili su brojni sponzori, ali i  Udruženje Naša Djeca iz Zenice i Ambasada Velike Britanije u BiH, a Hadžiselimović podsjeća da se Vlada Velike Britanije obavezala pomoći BiH u izgradnji digitalnih vještina kod mladih.

– Ovo je prvi put da je grupa iz BiH posjetila centralu firme KUKA te se nadam da će i u budućnosti biti prilike za nove posjete. Nakon posjeta firmama i radionicama, zasigurno se može reći da su ovi učenici među rijetkima u BiH koji su imali priliku susresti se sa ovako razvijenom tehnologijom – zaključila je Hadžiselimović.

Organizatori su ocijenili da će tehnologija s kojom su se susreli učesnici ove edukativne ekskurzije zasigurno biti motivacija da nastave istraživati i razvijati svoje digitalne vještine.

(RTVTK/FENA) E.F.

Pročitajte...