Učenici osnovnih i srednjih škola u TK od danas znanje ponovo stiču u učionicama

Nakon trosedmičnog online sistema rada, učenici osnovnih i srednjih škola sa područja TK od danas se vraćaju u školske klupe. Učenici pohađaju nastavu po grupama, to jeste po sistemu koji se realizovao prije trosedmičnog online sistema rada.

Novinar: Avdo Mešanović

Nakon što je Vlada TK 15. aprila usvojila odluku Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK o obustavi online sistema nastave i vraćanje učenika u školske klupe, danas je na području našeg kantona počela nastava u svim osnovnim i srednjim školama, ali i na Univerzitetu u Tuzli. Kako su nam rekli u tuzlanskoj osnovnoj školi Novi Grad, nastava se odvija uz poštivanje svih higijensko epidemioloških mjera.

– Mi možemo slobodno reći da je nastava i trajala jer smo imali djecu od prvog do petog razreda, i za nas se ništa značajno nije promijenilo osim što nam je škola punija i djecom i atmosfera je veselija. Mi se pridržavamo svih preporučenih mjera i do sada nismo imali veliki broj zaraženih. Mislim da je većina roditelja, a nastavnici su svi za izvođenje nastave u školama, to je za nas nekako prirodniji način. I na kraju ako je sve drugo otvoreno zašto bi škole bile zatvorene, kazala nam je Sabina Jogunčić, direktorica OŠ “Novi Grad”.

Nastava je danas počela i u Gimnaziji “Meša Selimović”, kako je rekla Munira Karahodžić, pedagog škole higijensko epidemiološki uslovi za izvođenje redovne nastave su kvalitetni. Učenici ponovo pohađaju nastavu po grupama, po sistemu koji se realizovao prije trosedmičnog online sistema rada dodaje Karahodžić.

– Uslovi za rad su dobri kao i situacija sa brojem zaraženih učenika i zaposlenika. Od ukupnog broja zaposlenika trenutno nemamo niti jednog pozitivnig zaposlenika, od ukupno 478 učenika samo 5 učenika je pozitivno. Koristim termin samo zato što je to po procjeni našeg kriznog tima vrlo zadovoljavajuća situacija u trenutim uslovima rada, istakla je Karahodžić.

Takođe Vlada TK je poslednjoj vandrednoj sjednici dala mogućnost da se nastava u pojedinim školama obustavi ukoliko u tim školama dođe do porasta broja oboljenih nastavnika ili učenika.

(RTVTK)