Učenici, roditelji i nastavnici škirani hapšenjem Keskina: Od države očekujemo zaštitu i poštivanje prava!

0
61

Učenici, roditelji učenika i članovi nastavnog kolektiva Richmond Park School šokirani su činom lišavanja slobode direktora škole u Bihaću!

Naime, direktor škole Fatih Keskin koji tu funkciju obavlja od 2014. godine pozvan je u ponedjeljak 2. decembra telefonom da se sljedećeg dana javi u MUP Unsko-sanskog kantona što je on i učinio. Nakon razgovora kojeg je obavio u službenim prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova USK iz nama nepoznatih razloga član našeg nastavog tima, direktor, muž i otac dvoje djece, službenim vozilom u pratnji službenih lica odveden je u nepoznatom pravcu. Nije mu omogućeno ni da se javi advokatu ni porodici. Kada se sljedeći put javio rekao je da se nalazi u Imigracionom centru u Lukavici.

Stoga, apelujemo na sve organe vlasti da stanu u zaštitu vladavine prava, da zaštite u ovom slučaju naše legalne i legitimne institucije, njihove uposlenike, naše učenike i njihove roditelje. Članovi našeg kolektiva su zgroženi i jednostavno ne znamo kako danas djeci da objasnimo šta se zapravo desilo tokom jučerašnjeg dana kada se odgovorna osoba koja godinama odgovorno i savjesno predstavlja našu školu u Bihaću iz svoje učionice u roku od nekoliko sati našla u kampu u Lukavici. Ovo je slučaj bez presedana za jednu školu!

Sada, kada je biti prosvjetni radnik izazovnije nego ikada i kada su Bihać i Unsko-sanski kanton suočeni sa teškim ljudskih dramama koje se odvijaju pred našim očima, naš kolektiv je uspijevao i uspijeva podići ljestvicu kvaliteta obrazovanja u kantonu i pripremiti naše buduće generacije za izazove koji su pred njima.

Stoga, ovakav tretman od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Službe za poslove sa strancima Terenskog ureda Bihać, koji su se oglušili o naše pozive da nam objasne o čemu se radi, smatramo neprihvatljivim i ponižavajućim za naše učenike i njihove roditelje, za naš kolektiv i porodicu našeg profesora i direktora Fatiha Keskina.

Od predstavnika naše države očekujemo zaštitu, poštivanje pravnih procedura i zagarantovanih ljudskih prava!

Nermin Efendić, zamjenik direktora Richmond Park College, Bihać