Učesnici ‘Marša mira’ kreću iz Sarajeva ka Nezuku

Udruženje građana “Svjedoci svog vremena” i ove godine organizira Marš mira Sarajevo – Nezuk – Srebrenica, osmodnevni put dug više od 280 kilometara koji se prepješači u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana kada su jula 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

U pohodu će učestvovati više od 30 osoba iz svih dijelova BiH, kao i prijatelji iz Italije. Prema planu, učesnici će danas krenuti iz Sarajeva, noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jelovo brdo te će u nedjelju, 7. jula, stići u Nezuk kako bi se dan kasnije priključili tradicionalnom Maršu mira Nezuk – Potočari 2019.

Jedan od organizatora Marša, Muhamed Papić kazao je prethodno Feni da je pohod organiziran u znak sjećanja na nevino ubijene sugrađane iz Srebrenice, ali i one iz mjesta koje će posjećivati na tom putu.

– Cilj je jasan, a to je da se nikad nikom ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i BiH. Također želimo poslati poruku da nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti – poručio je.

Pročitajte...