UEFA objavila nova pravila za Evropsko prvenstvo: Selektori mogu praviti promjene na spisku

Do početka Evropskog prvenstva ostalo je još nešto više od mjesec dana, a mnoge reprezentacije već se uveliko pripremaju za završni turnir. Očekuje se da će sve reprezentacije do kraja mjeseca objaviti spisak igrača na koje će računati na predstojećem Evropskom prvenstvu. Također, imat će šansu da odigraju barem jedan pripremni meč iako je raspored itekako zgusnut.

Evropsko prvenstvo se trebalo igrati prošlog ljeta, ali je odgođeno zbog pandemije koronavirusa. Na kraju je UEFA donijela odluka da će EP biti odigrano od 11. juna do 11. jula ove godine.

Jasno je da će ovaj Euro biti dosta drugačiji od prethodnih zbog epidemiološih mjera koje su na snazi u većini evropskih zemalja zbog koronavirusa. Zbog toga je UEFA odlučila da uvede nekoliko novih pravila kako bi se izbjegli svi mogući problemi za reprezentacije koje će igrati na ovom izdanju Evropskog prvenstva.

Naime, UEFA je potvrdila da je donesena zvanična odluka da se promijeni broj igrača na koje jedna selekcija može da računa. Prije je bilo da se na spisku mogu naći 23 igrača, a sada je odlučeno da selektor na EP može povesti 26 igrača, a od toga su tri golmana.

To je u slučaju ukoliko bi se eventualno neke ekipe našle u problemu s koronavirusom ako bi neki igrači bili zaraženi ili morali u karantin. Ipak, 23 igrača ostaje maksimalan broj dozvoljenih igrača koje selektor može da prijavi za utakmicu.

Pored 11 igrača koji će biti u početnom sastavu reprezentacije će na klupi imati još 12 rezervi. Također, selektori do 1. juna moraju predati spisak igrača za EP, ali isti može imati neograničene promjene u slučaju ozbiljnih povreda ili bolesti, ali promjene se mogu vršiti do prve utakmice na EP.

Također, UEFA je dala do znanja da će i igrači koji su pozitivni na koronavirus ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim, a moraju u izolaciji biti tretirani kao slučajevi ozbiljne bolesti i zbog toga se mogu zamijeniti na spisku prije prve utakmice.UEFA je donijela novo pravilo i što se tiče golmana. Novi propisi sada omogućavaju zamjenu golmana prije svake utakmice tokom turnira u slučaju da je on povrijeđen ili mora u karantin zbog koronavirusa.

Selektor može pozvati novog golmana i čak ako su jedan ili dvojica golmana sa spiska još uvijek raspolaganju. Također, da bi se osigurao integritet takmičenja igrač koji je zamijenjen na listi ne može se ponovo vratiti na spisak mečeva za EP.