Uhapšenom turskom direktoru koledža u Bihaću Fatihu Keskinu ukinut boravak u BiH

0
24
Advokati su danas u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu posjetili Keskina koji je jučer uhapšen u Bihaću.

“Keskinu je Služba za poslove sa strancima BiH donijela rješenje kojim mu je otkazan stalni boravak u BiH, te ga je stavila pod nadzor radi protjerivanja iz BiH. Razlog za ovakav postupak bh. Vlasti su navodi da Keskin predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH”, rekao je Ademović za naš portal.

Nakon razgovora sa Keskinom, kako navodi, nije bilo moguće utvrditi bilo kakve naznake o tome šta bi to moglo da bude prijetnja javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH. Dosadašnji primjeren, profesionalni, porodični i privatni život Keskina ne ukazuju na bilo kakvu mogućnost na koju bh. Vlasti upućuju, rekao je Ademović.

Protiv oba rješenja, dakle i o oduzimanja stalnog boravka i o stavljanju pod nadzor advokati su najavili da će podnijeti blagovremeno žalbe Ministarstvu sigurnosti BIH.

Tražit će se utvrđivanje zloupotrebe navedenih zakonskih mogućnosti lišavanja slobode i uskraćivanja prava uslijed navodne prijetnje javnom redu i nacionalnost sigurnosti, poručio je Ademović.

Inače, Keskin već 20 godina ima stalni boravak u BiH. Služba za poslove sa strancima BiH u septembru je poništila boravišne dozvole za četiri turska državljanina.