Ujedinjeni Arapski Emirati lansirali satelit na Mars

– Satelit “Hope“ lansiran je iz japanske stanice u Tanegashimi i to na raketi H-2A, a riječ je o satelitu kojeg su Emirati razvili u okviru vlastitog programa za istraživanje svemira

ISTANBUL (AA) – Ujedinjeni Arapski Emirati uspješno su iz Japana lansirali satelit za istraživanje Marsa, javlja Anadolu Agency (AA).

Satelit “Hope“ lansiran je iz japanske stanice u Tanegashimi i to na raketi H-2A, a riječ je o satelitu kojeg su Emirati razvili u okviru vlastitog programa za istraživanje svemira.

Dolazak 1,3 tone teškog satelita na Mars se očekuje za 200 dana, a zadatak satelita će biti prikupljanje podataka o vremenskim i klimatskim uvjetima na toj planeti.

“Ovo je poklon cijelom svijetu. Ujedno je i pokazatelj da su Arapski svijet i Emirati sposobni za velike podvige“, poručio je ministar zdravstva te zaljevske zemlje Hussein Al Hammadi.

Satelit “Hope“ uspješno je lansiran iz trećeg pokušaja, nakon što je lansiranje prošle sedmice u dva navrata odgađano zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Ukoliko “Hope“ uspje stići na Mars, Ujedinjeni Arapski Emirati će postati prva arapska zemlja koja je poslala satelit na tu planetu.

Pročitajte...