UKC Tuzla: Prezentovan idejni koncept Urgentnog centra

Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla prezentovan je idejni koncept Urgentnog centra UKC-a Tuzla. Izgradnja ovog centra koštala bi oko 20 miliona KM. Predstavlja uslov za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu građana Tuzlanskog kantona, tako da je ovo ocjenjeno najvažnijim projektom Kliničkog centra Tuzla za narednu godinu.

Univerzitetsko-klinički centar Tuzla godinama se suočava s problemom formiranja i početka izgradnje urgentnog centra, koji predstavlja jedan od uslova za akreditaciju medicinskih standarda, te kvaliteniju zdravstvenu zaštitu građana Tuzlanskog kantona. Vrijednost građevinskih radova procijenjena je na pet miliona KM, a sa nabavkom medicinske opreme, gradnja Urgentnog centra bi koštala 20 miliona KM.

– Vrijeme je da napravimo sistem, da kada pacijent dođe, da njemu prilaze medicinski profesionalci i da se na jednom mjestu, bez ikakvog lutanja, u adenvatnim prostorima, po iskustvima i standardima savremene medicine to rješava na jednom mjestu – kaže Vahid Jusufović, direktor JZU UKC-a Tuzla.

Tuzlanskom kantonu potreban je Urgentni centar koji bi na jednom mjestu tretirao sve hitne operativne zahvate, kojih godišnje na UKC- u Tuzla bude oko 3.700.

– Uglavnom, sve ono što se sada radi u hitnom programu prijemnih ambulanti, to bi se radilo na jednom mjestu. Naveo sam da će se psihijatrijski i pedijatrijski pacijenti zbrinjavati na drugim mjestima, ukoliko imaju osnovnu psihijatrsijsku ili pedijatrijsku dijagnozu – ističe Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove JZU UKC-a Tuzla.

Za izgradnju Urgentnog centara sa višespratnom garažom već postoji idejno rješenje. Ukupna površina Urgentnog centra iznosila ni oko 3.600 kvadratnih metara korisnog prostora.

– Rješavamo mnogo problema jednim projektom, dakle, prijemne ambulante, tehničke prostorije, centralnu apoteku, sam Urgentni centar i rješavamo smještaj 22 kreveta za intenzivno liječenje pacijenata – dodaje Damir Tucaković, odgovorni inžinjer arhitekture u JZU UKC Tuzla.

Izgradnja Urgentnog centra, mogla bi biti realizirana kroz projekt Javno privatnog partnerstva, a već bi naredne godine trebale biti završene pravne procedure.

– Znači, s jedne strane JPP, s druge strane tradicionalne javne nabavke i tu nam je bitno šta će studija pokazati, koji od ta dva modela će biti povoljniji i u kojem će više biti zaštićen javni interes – napominje Ervin Mujkić, načelnik Sektora za pravne poslove i ljudske resurse JZU UKC Tuzla.

Ideja gradnje Urgentnog centra na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla postoji već neko vrijeme, a ranije je dobila podršku i Vlade Tuzlanskog kantona.

Pročitajte...